Kurz eura mierne klesol a pohybuje sa na úrovni 1,2335 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny mierne klesol. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,2335 USD.

Kurz spoločnej európskej meny mierne klesol. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,2335 USD. To znamená, že dolár stál 0,8107 eura. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu (17. 12.) napoludnie referenčný kurz na 1,2448 USD/EUR.
Euro v stredu večer oslabilo v reakcii na zasadnutie americkej centrálnej banky (Fed). Fed mierne zmenil rétoriku a sľub, že ponechá úroky takmer na nule „počas dlhšej doby“, nahradil frázou, že bude „trpezlivá“ pri rozhodovaní o zmene nastavenia menovej politiky. Trhy to považujú za potvrdenie, že sa blíži okamih, keď Fed začne zvyšovať úrokové sadzby. A vyššie úrokové sadzby v USA podporujú dolár. Fed dal však zároveň najavo, že sa so sprísňovaním menovej politiky nebude nijako ponáhľať, takže éra lacných peňazí sa v dohľadnom čase neskončí.
Podľa expertov nemeckej krajinskej banky Helaba má na euro negatívny vplyv aj situácia v Grécku. Parlament totiž v prvom kole nezvolil prezidenta. Ak parlament ani v treťom kole, ktoré je naplánované na 29. decembra, nezvolí prezidenta, vláda vypíše predčasné parlamentné voľby.

Súvisiace články

Aktuálne správy