Deficit bežného účtu USA v 3. kvartáli mierne vzrástol

Deficit bežného úctu platobnej bilancie USA v 3. kvartáli tohto roka mierne vzrástol aj napriek menšiemu schodku zahranično-obchodnej bilancie USA a posilneniu dolára. Dôvodom jeho rastu bol najmä slabší príjem z pokút, ktoré americké úrady udelili zahraničným inštitúciám. Informovala o tom agentúra AP.
Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejší ukazovateľ zahraničného obchodu, pretože zahŕňa nielen obchod s tovarom a službami, ale aj tok investícií medzi krajinami.
Podľa údajov amerického ministerstva obchodu sa schodok bežného účtu platobnej bilancie v 3. kvartáli zvýšil o 1,9 % na 100,3 miliardy USD (80,58 miliardy eur) z revidovaných 98,4 miliardy USD v predchádzajúcom, 2. štvrťroku 2014. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že schodok bežného účtu USA v sledovanom období klesne na 97,5 miliardy USD.
Dôvodom vyššieho schodku je fakt, že americké úrady za tri mesiace do konca septembra vybrali na pokutách od zahraničných inštitúcií len 27,8 miliardy USD, o 31 % menej ako v predchádzajúcich troch mesiacoch.
Napriek miernemu rastu v 3. kvartáli 2014 je schodok bežného účtu platobnej bilancie USA stále relatívne nízky. V období pred tzv. veľkou recesiou (v rokoch 2007-2009) sa totiž pohyboval nad hranicou 150 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy