V Moskve sa začína šíriť panika, Rusi čelia hrozbe recesie a vysokej inflácie

, The Economist Foto: SITA

Vo svete, kde centrálne banky robia uvážené rozhodnutia a dlho vopred avizujú svoje kroky, ktoré v závere nie sú nijako zásadné, ukazuje skokové nečakané zvýšenie hlavnej sadzby o 6,5 percentuálneho bodu ťažkosti. A tie Rusko naozaj čakajú. Menová kríza, ktorej sa mnohí obávali, je teraz realitou a nálada v Moskve sa blíži hystérii. A Rusi sa majú čoho obávať, smerujú totiž k smrteľnej kombinácii hospodárskej recesie a vysokej inflácie.

Aj keby sa Rusku podarilo úspešne zasiahnuť cez kapitálovú kontrolu, čaká ho pochmúrny budúci rok. Pred krízou dosiahla inflácia v Rusku 9,1 %, dnes kvôli prudkému prepadu meny obchodníci denne preceňujú tovaru. Ešte pred dvoma týždňami bolo možné dolár kúpiť za 52 rubľov, teraz sa jeho cena pohybuje nad 70 rubľov. Aby to obchody vyvážili, musia zvýšiť ceny o 50 %. Reálna mzda Rusov sa masívne zníži. To vysvetľuje, prečo Rusi strácajú dôveru vo vlastnú menu. V uliciach Moskvy sa šíri panika a reči o kríze. Štátne banky limitujú množstvo dolárov a eur, ktoré predávajú. Pobočka Sberbank v Moskve predá len 2 tisíc dolárov. VTB, ďalšie štátna banka, sľubuje až tri tisícky dolárov, ale iba "zajtra, ak prídete skoro a budete mať šťastie".

I keby sa dopyt upokojil, alebo by sa zaviedol zákaz používania dolára, ruské banky budú čeliť vážnym problémom. Ekonomika v recesii, klesajúce platy spojené s prudko rastúcou infláciou a zvyšovanie úrokových sadzieb znamenajú, že sa veľmi rýchlo začnú objavovať prvé krachy a rozhodne nezostane len u niekoľkých.

Panika sa navyše prelieva aj do ďalších aktív. Výnos ruských štátnych dlhopisov denominovaných v rubľoch vzrástol na 15 % a v dolároch na 8 %, teda viac ako v Grécku a navyše hrozí, že ratingové agentúry upravia svoje hodnotenie krajiny a zrazia jej dlhopisy do špekulatívneho pásma. Nejasné hranice medzi súkromným a štátnym vlastníctvom by mohli Kremľu spôsobiť ešte väčšie ťažkosti a zaťažiť ho navyše až 614 miliárd dolárovým dlhom bánk a firiem.

Zvýšenie sadzby, rovnako ako predaj rezerv zahraničných mien, sa ukázali byť neefektívne, Rusko teda musí prísť s iným spôsobom, ako zachrániť ekonomiku, rútiacu sa strmo dole.

Súvisiace články

Aktuálne správy