Inflácia v eurozóne klesla v novembri na 0,3 %

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v novembri spomalilo. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie (EÚ), Eurostat.
Medziročne miera inflácie v novembri klesla na 0,3 % z 0,4 % v októbri. V novembri 2013 sa inflácia nachádzala na úrovni 0,9 %. Tempo rastu spotrebiteľských cien tak zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.
V celej EÚ sa medziročná miera inflácie v novembri znížila na 0,4 % z 0,5 % v októbri a 1 % v rovnakom období vlani.
Spomedzi štátov EÚ spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní v novembri klesli v Bulharsku (-1,9 %), Grécku (-1,2 %), Španielsku (-0,5 %) a Poľsku (-0,3 %). Naopak, najviac sa ceny zvýšili v Rumunsku a Rakúsku (v oboch krajinách po 1,5 %) a Fínsku (1,1 %). V Estónsku, na Cypre a na Slovensku spotrebiteľské ceny v novembri stagnovali.
Najväčší vplyv na rast medziročného indexu spotrebiteľských cien v eurozóne mali v novembri ceny v reštauráciách a kaviarňach (+0,09 percentuálneho bodu), ceny nájmov (+0,08 pb) a tabaku (+0,06 pb). Naopak, index stláčali ceny motorových palív (-0,22 pb), v telekomunikáciách a ceny vykurovacieho oleja (obe kategórie -0,09 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy