Ruské ministerstvo financií predáva devízové rezervy, aby podporilo rubeľ

Ruské ministerstvo financií začalo predávať zahraničné meny zo svojich devízových rezerv. Týmto spôsobom sa snaží zastaviť najprudší prepad rubľa od roku 1998. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ruská mena je „extrémne podhodnotená“, uviedol tlačový odbor ruského ministerstva financií v emailovom vyhlásení. Podľa odhadov má ministerstvo k dispozícii na predaj devízové rezervy v hodnote 7 miliárd USD (5,6 miliardy eur), uviedla v telefonickom rozhovore pre Bloomberg poradkyňa ministra financií Svetlana Nikitina.
Kurz rubľa v utorok (16. 12.) oslabil nad 80 RUB/USD, keď finančné trhy zachvátila panika po tom, čo prekvapivé zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby o 6,5 percentuálneho bodu na 17 % ruskou centrálnou bankou nedokázalo zabrzdiť pád kurzu ruskej meny.
O 11.44 miestneho času sa rubeľ v Moskve predával po 65,90 RUB/USD. To je o 2,4 % viac ako dnes ráno.
„Je to správne rozhodnutie, zrejme je súčasťou sústredenej snahy vlády presvedčiť verejnosť a účastníkov trhu, že rubeľ je podhodnotený,“ uviedol moskovský ekonóm Citigroup Ivan Čakarov. „Ešte lepšie by bolo, keby to ešte podporili rozsiahle intervencie centrálnej banky.“

Súvisiace články

Aktuálne správy