Pád rubľa vyvolal paniku, Medvedevovej vláde hrozí koniec

, ČTK Foto: SITA

Strmý pád ruskej meny vyvolal paniku v spoločnosti aj v médiách. Ľudia podľa ruských novinárov horúčkovito skupujú doláre a eurá, v niekoľkých mestách už zásoby došli. Po sociálnych sieťach sa šíria správy o neodvratnom páde ruskej vlády, aj oficiálne zdroje varujú pred nástupom chudoby a infláciou.

Rusi by mali držať svoje úspory v rovnakej mene, v akej ich mali na účtoch pred tým. Po naliehavo zvolanej schôdzi ruskej vlády to občanom Ruskej federácie odkázal minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev. Na otázku novinárov, v akej mene by vlastne občania mali svoje úspory v terajšej kritickej situácii mať, odpovedal minister stručne: "v rovnakej ako doteraz."

Ruská mena sa v posledných dňoch dostala do kritickej situácie, keď sa prepadla na hranicu 80 rubľov k doláru a od začiatku roka stratila viac ako polovicu svojej hodnoty. Premiér Dmitrij Medvedev zvolal naliehavú vládnu schôdzu, na ktorej podľa úradnej správy "ministri vypracovali súbor opatrení, ktoré by mali prispieť k stabilizácii situácie". Podľa Uljukajeva je situácia "veľmi zložitá".

Šéf Kremľa Vladimir Putin zatiaľ mlčí. Jeho hovorca Dmitrij Peskov agentúre RIA Novosti povedal, že prezident je v kontakte s vládou, ale "žiadne mimoriadne zasadnutia zatiaľ neplánuje".

Ruské médiá a sociálne siete sú plné špekulácií o obmedzení pohybu kapitálu a zastavenie výplaty západných mien. V niektorých oblastiach Ruska zásoby dolárov a eur došli. Problémy sú v Kazani, Nižnom Novgorode alebo Perme, v rade miest sa pred zmenárňami tvoria fronty. Prudko takisto rastie dopyt po cennostiach, elektronike a západných autách.

Vedenie najväčšej ruskej banky Sberbank dementovalo informácie o tom, že bankový dom prestal fyzickým osobám poskytovať pôžičky. Pod vplyvom špekulácií sa ale akcie Sberbank podľa agentúry Interfax prepadli až o 17 percent.

Podľa ruských médií sa krajina dostáva do horšej situácie, ako v krízovom roku 2008 aj v roku 1998, kedy sa Rusko potácalo v ekonomickom chaose. "Rubeľ sa uchýlil k burzovým piruetám, ktoré boli do dnešných dní nemysliteľné," komentoval situáciu denník Moskovskij komsomolec. "To, čo sa deje teraz, by sme si nepredstavili ani v najdesivejším sne," povedal serveru Newsru zástupca riaditeľa centrálnej banky Sergej Švecov.

Ruská vláda už podľa serveru vysiela signály o blížiacej sa chudobe, utrpia vraj hlavne rodiny s deťmi. "Tento rok končíme s 15,7 milióna chudobných, vplyvom inflácie ich počet nevyhnutne vzrastie," povedala agentúre Interfax podpredsedníčka vlády Olga Goloděcová.

Divoké mediálne špekulácie sa nezastavili ani pred bránami Kremľa, podľa Newsru sa nevylučuje demisia premiéra Medvedeva, ktorého miesto by vraj mohol zaujať uznávaný ekonomický liberál a bývalý dlhoročný minister financií Alexej Kudrin. Ponuku vraj už dostal, jeho hovorca ale podobné povesti popiera.

Podľa bulvárneho servera LifeNews je neomylnou známkou blížiacej sa chudoby rozhodnutie moskovských celebrít znížiť taxu požadovanú za účasť na novoročných podnikových večierkoch. Firmy vraj nie sú schopné vyplácať slávnych spevákov a hercov, ktorí bežne požadovali honoráre v západných menách. Časť z nich žiada honoráre menšie, iní vraj sú ochotní brať aj znehodnotené ruble.

Súvisiace články

Aktuálne správy