Moskovská burza sa prepadla o viac než 16 %

Prudké oslabovanie rubľa zrýchlilo prepad na moskovskej burze. Informovala o tom agentúra DPA. Index RTS dnes do skorého popoludnia klesol o 16,51 % na 599,76 bodu.

Prudké oslabovanie rubľa zrýchlilo prepad na moskovskej burze. Informovala o tom agentúra DPA.
Index RTS dnes do skorého popoludnia klesol o 16,51 % na 599,76 bodu. Už počas pondelka (15. 12.) skočil index v mínuse o vyše 10 %. Jednou z príčin sú aj pretrvávajúce špekulácie o tom, že americká centrálna banka (Fed) zvýši úrokové sadzby prvýkrát od finančnej krízy skôr, než sa doteraz očakávalo. Od konca novembra index RTS stratil takmer 40 % a od svojho letného vrcholu sa prepadol takmer o 60 %.
Ruská centrálna banka síce v pondelok večer v snahe pribrzdiť pád domácej meny drasticky zvýšila kľúčový úrok o 6,5 percentuálneho bodu na 17 %. Rubeľ však dnes pokračoval v prudkom oslabovaní, keď voči doláru aj euru stratil vyše 10 %.
Stefan Huber z brokerskej firmy Peregrine & Black uviedol, že aktuálna situácia začína mnohým investorom čoraz viac pripomínať krízu rubľa z roku 1998. Kríza vtedy okrem Ruska zasiahla aj ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy