Rusko a Čína napĺňajú ich varovania pre USA

Snáď najpozoruhodnejšou informáciou z októbrovej správy Treasury International Capital je, že zahraniční investori v októbri predali monštruózny objem amerických akcií o hodnote 27,2 miliardy amerických dolárov, čím prekonali odpredaj dosiahnutý po prvom oznámení znižovania nakupovaných objemov od Federálneho rezervného systému, kedy v júni roka 2013 odpredali akcie o hodnote 27,1 miliardy dolárov, čím taktiež predali americké štátne dlhopisy, ale až o objeme 40,8 miliárd dolárov. Jednalo sa o najväčší odpredaj firemných akcií USA zo strany zahraničných subjektov od augusta roku 2007, kedy došlo k obrovskému prepadu a tým prostredníctvom offshore (zahraničných) účtov boli predané americké akcie o hodnote 40,6 miliárd dolárov.

Podobné: Rusko sa už tak nemôže oprieť o Čínu – po sankciách USA a EÚ

 

Avšak to, čo si je potreba zapamätať z tohto mesačných údajov TIC, bude určite to, ako Čína a Rusko v októbri znížili držanie amerických štátnych dlhopisov, zhruba o 14 miliárd (Čína) a 10 miliárd dolárov (Rusko). Týmto sa podiel Číny dostal na úroveň len 1,253 biliónov dolárov, čo je najnižšia úroveň od februára roka 2013 a len o 30 miliárd dolárov viac, než držanie druhým najväčším (offshore) veriteľom Ameriky – Japonska. Podobný trend je vidno aj v Belgicku, ktoré je mnohými považované za ukazovateľ nákupov dlhopisov z Číny, ako taktiež zaznamenalo celkový pokles o 5 miliárd dolárov na 348 miliárd dolárov.

Podobné: Pozor na Belgicko, Čínu a dlhopisy USA?

 

Pokiaľ ide o Rusko, po októbrovom predaji o hodnote 9,7 miliardy dolárov (to isté budeme určite vidieť aj v novembri) ich celkový posledný objem je len na úrovni 108 miliárd dolárov, čo je len mierne vyššie, ako 100 miliárd dolárov dosiahnutých v marci, kedy vypukol prvý konflikt na Ukrajine a v tomto mesiaci bol zaznamenaný druhý najnižší celkový podiel od roku 2008.

Podobné: Rusko-Čínsky obchod dosiahol rekordných $ 59 mld.

 

Už dlhšiu dobu Čína a Rusko varovali ohľadom ich možných predajov cenných papierov USA, aj keď len teoreticky. Stále to už viac vyzerá, že to taktiež prebieha v praxi.

Podobné: Prečo Rusko nevyriešilo krízu ruského rubľa

Zdroj: GoldSilver.com, Reuters

Súvisiace články

Aktuálne správy