Predaj mobilov v 3. kvartáli dosiahol takmer 456 mil. kusov

Podľa analytickej spoločnosti Gartner vykázali smartfóny medziročný nárast o 20,3 % na 301 miliónov predaných kusov celosvetovo.

Celosvetový predaj mobilných telefónov dosiahol v treťom kvartáli tohto roka takmer 456 miliónov predaných kusov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nulový rast. Avšak predaj smartfónov vzrástol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 20,3 % na 301 miliónov predaných kusov. Vyplýva to z údajov analytickej spoločnosti Gartner. „Predaje klasických telefónov klesli v treťom štvrťroku o štvrtinu, pretože rozdiel v cene medzi klasickými telefónmi a najlacnejšími smartfónmi s Androidom sa neprestáva znižovať,“ zhodnotila výsledky analytička firmy Gartner Roberta Cozza.

Smartfóny predstavujú v súčasnosti 66 % z celkového trhu s mobilnými telefónmi, pričom Gartner odhaduje, že do štyroch rokov to bude 90 %. Z regionálneho pohľadu najväčší nárast predaja smartfónov, až o takmer 50 % medziročne, vykázali trhy východnej Európy, Blízkeho východu a Afriky. Z vyspelých trhov v sledovanom období rástol predaj smartfónov o 18,9 % v USA. Západná Európa evidovala pokles o 5,2 %. Analytická spoločnosť predpokladá, že predaj inteligentných telefónov v tomto roku dosiahne 1,2 miliardy kusov.

V treťom kvartáli 2014 tvorili troch z piatich najväčších dodávateľov smartfónov spoločnosti z Číny, konkrétne Huawei, Xiaomi a Lenovo, pričom ich celkový podiel na trhu vzrástol medziročne o 4,1 percentuálneho bodu. Najväčší podiel na trhu, a to 24,4 %, zaznamenala v sledovanom období firma Samsung, nasledovaná spoločnosťou Apple s podielom 12,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy