Predpoklad zmiernenia inflácie v eurozóne oslabil euro

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Predpoklad zmiernenia inflácie v eurozóne oslabil euro“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 15. decembra (SITA, Reuters) – Euro v pondelok oslabilo oproti doláru aj voči jenu, keďže predstaviteľ Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny povedal, že inflácia v eurozóne v prvom štvrťroku budúceho roka opäť oslabí. Okrem toho nemecká centrálna banka konštatovala, že zlacňovanie ropy znamená, že pravdepodobne bude musieť zredukovať svoju prognózu inflácie. Oproti doláru euro kleslo o 0,2 % na 1,2435 USD/EUR a voči jenu o zhruba tretinu percenta na 147,27 JPY/EUR.

Jen oproti doláru v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom posilnil o 0,1 % na 118,75 JPY/USD. Víťazstvo koalície japonského premiéra Šinza Abeho v nedeľňajších parlamentných voľbách je podporou jeho politiky zameranej na oživenie ekonomiky. Z dlhodobejšieho hľadiska táto politika pritom pravdepodobne bude jen oslabovať.

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru posilnili. Smerom nahor ich potiahol maďarský forint. Maďarskej mene pomohlo vyjadrenie premiéra krajiny Viktora Orbána, podľa ktorého by jeho vláda mohla v roku 2016 alebo 2017 zrušiť bankovú daň. Do 9:59 SEČ forint vzrástol o 0,25 % na 308,200 HUF/EUR, poľský zlotý posilnil o 0,19 % na 4,178 PLN/EUR a česká koruna stúpla o 0,07 % na 27,570 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy