Beblavý vyzýva Pellegriniho, aby riešil poslancov Smeru

Poslanci Smeru-SD Jozef Valocký a Jozef Ježík by si podľa Miroslava Beblavého mali vybrať, či chcú byť riaditeľmi štátnych nemocníc alebo členmi zdravotníckeho výboru

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 15. decembra (SITA) – Nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý vyzýva predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby požiadal poslancov Smeru-SD Jozefa Valockého a Jozefa Ježíka, nech sa vzdajú svojho riaditeľského miesta v štátnych nemocniciach alebo svojho miesta vo výbore pre zdravotníctvo. „Nie je možné, aby vládu a ministrov zodpovedných za zdravotníctvo kontrolovali poslanci, ktorí sú zároveň priamymi podriadenými ministrov. Predstavte si brannobezpečnostný výbor, v ktorom zasadá šéf SIS, Vojenského spravodajstva a policajný prezident a kontrolujú ministrov vnútra a obrany,“ vysvetlil Beblavý.

Podpredseda Siete upozorňuje, že za súčasného stavu parlamentná kontrola zdravotníctva nemôže fungovať. „Nemožno zároveň kontrolovať vládu a byť riaditeľom štátnej nemocnice,“ dodal. Nevýhodné zmluvy na stravovanie, ktoré uzavreli štyri štátne nemocnice, na zdravotníckom výbore v piatok podľa Beblavého obhajovali poslanec Smeru Vladimír Baláž, ktorý ako riaditeľ banskobystrickej fakultnej nemocnice jednu z nevýhodných zmlúv podpísal a aj Ježík a Valocký.

Jozef Ježík je riaditeľom Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku a Valocký riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre, Baláž sa funkcie šéfa banskobystrickej fakultnej nemocnice vzdal. „Ide o priame popretie princípov deľby moci a oslabuje aj tak nedostatočnú parlamentnú kontrolu vlády. Použiť pre túto situáciu spojenie ´konflikt záujmov´ je veľmi chabé a nevystihuje to situáciu, ktorá dokonca ani v histórii slovenského parlamentarizmu nemá obdobu,“ komentoval Beblavý situáciu, keď riaditelia nemocníc na zdravotníckom výbore obhajujú sami seba a ministra, ktorému podliehajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy