Až 70 % občanov pri pôžičkách doplatí na neuvážené úverové nastavenie

Vianoce patria ku kritickým obdobiam, počas ktorých sú Slováci viac ochotní zadlžiť sa. Prieskum Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) ukázal, že takmer 70 % z tých, čo podcenili svoje finančné možnosti pri pôžičkách, doplatilo na počiatočné neuvážené úverové nastavenie.
Podľa asociácie hlavnými dôvodmi, prečo sa ľudia dostávajú do problémov, sú nedocenenie schopností úver splácať a počiatočné neuvážené konanie. AFISP preto občanom odporúča, aby vždy dobre zvážili, či ju budú schopní neskôr splácať. „Často je problém zadlženia sa len dôsledok iného problému. Napríklad slabej vôle, disciplíny a neochoty poradiť sa s odborníkom,“ upozorňuje predseda predstavenstva asociácie Rastislav Podhorec.
Realita tiež ukazuje, že najmä pri spotrebných úveroch ľudia najčastejšie podľahnú lákaniu úveru cez tovar či službu v mieste, kde sa ponúka. „Jednoduché úvery sú dnes ľahko získateľné priamo v predajni. Najdrahšie sú však tie, ktoré sa získajú najľahšie,“ podotýka Podhorec. Preto, ak sa už rozhodne občan zadlžiť, mal by radšej osloviť banku a úver získať s väčšími problémami, ale za nižšiu cenu a po posúdení vlastnej finančnej situácie. „Úplne najlepšie je osloviť odborníka, ktorý spolupracuje s viacerými finančnými inštitúciami, pretože má prehľad o najnižších cenách a o vhodnosti produktu pre daný cieľ klienta,“ myslí si Podhorec.
Ľudia by vždy mali dobre zvážiť aj to, aká je ich finančná situácia, ako aj počítať s rizikom, že môžu prísť o prácu alebo zostať dlhodobo práceneschopný. Pri pôžičkách je dobré, ak si človek vytvára aj určitú finančnú rezervu. „Ak je úverové zaťaženie primerané a existujú dostatočné finančné rezervy, tak je malý predpoklad, že sa občan dostane do problémov,“ podotýka Podhorec.
Bez rizika pritom nie sú ani pôžičky známym. Ako uviedla asociácia, takmer 30 % prípadov zadlžených ľudí, ktorí vyhľadajú pomoc AFISP, majú problémy preto, že sa rozhodli pomôcť rodine. „Nie nadarmo sa hovorí, že najdrahšia pôžička je tá, ktorú dávame rodine. Ak nie sme schopní sa odosobniť, tak je lepšie požiadať odborníka, ktorý nám poradí, ako rodinnému príslušníkovi pomôcť,“ konštatuje Podhorec.

Súvisiace články

Aktuálne správy