Deficit rumunského rozpočtu v roku 2015 klesne na 1,8 % HDP

Rumunská ľavicová vláda navrhuje znížiť deficit štátneho rozpočtu v roku 2015 na 1,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Schodok bude v súlade s požiadavkou Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej komisie. Rozpočtový deficit v tomto roku by nemal prekročiť 2,2 % rumunského HDP.
Deficit klesne napriek tomu, že vláda navrhuje zvýšenie minimálnej mesačnej mzdy z 900 lei (201,46 eura) na 1050 lei. Ministerstvo financií uviedlo, že vláda pripravuje aj zvýšenie dôchodkov o 5 %, zvýšenie platov nielen učiteľov a zdravotníkov.
Parlament, v ktorom má vláda zabezpečenú dostatočnú podporu poslancov, bude schvaľovať rozpočet na budúci týždeň.
Rumunský HDP v nasledujúcom roku by mal vzrásť o 2,5 %.
Rumunsko má s MMF a Európskou komisiou dohodu o preklenovacom úvere v hodnote 4 miliardy eur. Od roku 2009 je to už tretia dohoda medzi veriteľmi krajiny a rumunskými vládami. Dohody pomáhajú znižovať deficit štátneho rozpočtu a prispievajú k uskutočňovaniu ekonomických reforiem. Sú nástrojom, ktorý obnovuje dôveru investorov po bolestivej kríze, ktorou krajina prešla.
Nová dohoda o preklenovacom úvere bude platiť do konca budúceho roku a o ďalšej sa už možno nebude musieť rokovať.
Rumunsko ako člen NATO, ktoré susedí s Ukrajinou, chce požiadať Brusel o výnimku, aby sa zvýšenie výdavkov na obranu o 0,3 % HDP nezapočítalo do rozpočtového deficitu roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy