Agentúra Fitch znížila úverový rating Francúzska na stupeň AA

Ratingová agentúra Fitch znížila úverovú bonitu Francúzska zo stupňa AA+ na stupeň AA. DPA sa odvoláva na správu agentúry, ktorú v piatok (12.12.) vo večerných hodinách zverejnila v Londýne. Úverový výhľad Francúzska zostáva stabilný.
Agentúra odôvodnila svoje rozhodnutie tým, že sa príjmy štátneho rozpočtu v nadchádzajúcom čase nezvýšia. Krajine chýbajú reformy, ktoré by ju urobili konkurencieschopnejšou.
Francúzsky minister financií Michel Sapin zobral zhoršenie ratingu krajiny na vedomie. Reformy, ktoré sa uskutočnili, by však podľa dnešného vyhlásenia ministra mali postupne priniesť výsledky.
Analytici banky Société Générale nepokladajú zhoršenie bonity Francúzska za zásadné, druhú najsilnejšiu ekonomiku eurozóny by mali ovplyvniť len okrajovo.
Francúzsko môže získavať peniaze, ktoré potrebuje, veľmi lacno od Európskej centrálnej banky (ECB). Nemenovaný analytik vo vysielaní rozhlasovej stanice France Info povedal: „Otázka znie, ako dlho dajú trhy Francúzsku čas, aby presadilo svoje reformy“.
Francúzsko, ktorého finančná situácia je zložitá, vyzvala aj euroskupina, aby dodržalo pakt stability. „Treba viac (úsporných) opatrení“, uviedol na adresu Paríža šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem v pondelok (8.12.) v Bruseli.
Francúzsko je v deficitnom pokračovaní od roku 2009. Krajine hrozí postih vo výške niekoľkých miliárd eur. Nezamestnanosť v krajine stúpa. V novembri bolo na trhu práce voľných 2,8 milióna osôb.
Európski partneri Francúzska, ale aj domáca pravicová opozícia, žiadajú od prezidenta Francoisa Hollanda zvýšenie vekovej hranice na odchod do dôchodku, zníženia nákladov na prácu, významné úspory v rozbujnenom správnom aparáte štátu.
Stupeň bonity AA je tretím najvyšším agentúry Fitch. Bonitu AA pridelila Parížu aj agentúra Standard & Poor’s. Moody’s ponecháva krajine druhý najvyšší stupeň úverovej dôveryhodnosti, ktorý je AA1.

Súvisiace články

Aktuálne správy