Šokujúce predpovede na rok 2015: Leto nebude, Rusi skrachujú

, Saxo Bank Foto:SITA

Každoročná zbierka katastrofálnych predpovedí na ďalší rok skôr pobaví, ale musíme pripustiť, že aj keď je pravdepodobnosť naplnenia nízka, nie sú úplne mimo.

V minulosti sa už stalo, že sa niektoré z týchto extrémnych scenárov sa nakoniec stali realitou. Minulý rok predpovedali analytici Saxo Bank aj cenu ropy pod 80 USD za barel, čo si mohol vtedy ťažko niekto predstaviť. Podobne je na tom aj predpoveď, že Nemecko bude flirtovať s recesiou.

"Rok 2015 bude tvrdý, zároveň to ale môže byť rok, kedy všetko dosiahne svoje dno. Inflácia je najnižšia za desaťročia, úrokové sadzby sú na tom rovnako a ceny energií sa prepadli na minimá," hovorí hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

Kolaps britského trhu s nehnuteľnosťami
Prieskumy už teraz ukazujú, že realitný trh v Londýne stráca silu a ceny začínajú klesať. Očakávané zvýšenie sadzieb zo strany Bank of England v roku 2015 vyvolá kolaps trhu a pokles cien až o 25 %.

Japonská inflácia vyskočí na 5 %
Japonská centrálna banka agresívne tlačí peniaze, čo podkope dôveru v japonský jen. Guvernér Haruhiko Kuroda si uvedomí, že Japonsko stráca kontrolu nad svojou menovou politikou. To pošle infláciu výrazne vyššie.

Čína o 20 % devalvuje jüan
Kvôli spomaleniu úverového boomu sa musí Čína vysporiadavať s deflačným tlakmi. Inšpiruje sa  Japonskom, oslabí menu o 20 % a bude dúfať, že si dovezie infláciu.

Weidmann vystrieda Draghiho v čele ECB
Aby sa Nemci plne zapojili do európskeho kvantitatívneho uvoľňovania, vystrieda Jens Weidmann v čele ECB Maria Draghiho. Ten sa vráti do Talianska, aby vystriedal 89 ročného prezidenta Napolitana.

Rusko v defaulte
Kvôli poklesu cien ropy a medzinárodným sankciám sa ruské firmy a vláda dostanú do platobnej neschopnosti. Iba opakovaním situácie z roku 1998 a mierovým riešením ukrajinskej krízy sa Rusko dokáže opäť finančne postaviť na nohy.

Internetoví hackeri vyvolajú on-line Armagedon
Útoky na veľkých internetových predajcov budú pokračovať a budú naberať na intenzite. Cenné papiere najväčšieho hráča na trhu Amazon.com prepadnú kvôli útokom a príliš vysokej cene akcií o 50 %.

Výbuch sopky vytvorí nad Európou obrovský plynový mrak
Vulkanická erupcia islandskej sopky Bardarbunga vytvorí nad Európou mrak z plynov, ktorý pripraví Európu o leto. Erupcia zmení podnebie v Európe, úroda bude nízka a ceny obilia prudko vzrastú.

Futures na kakao zdražejú na rekord
Cena kakaa sa v roku 2015 zvýši na 5 tisíc USD za tonu. V Ázii vzrastie dopyt po čokoláde, na Západe zase bude vyšší dopyt po horkej čokoláde. Zároveň sa v Západnej Afrike rozšíri ebola, čo obmedzí dodávky kakaa.

UKIP prekvapí v britských voľbách
Protieurópska strana UKIP si v britských parlamentných voľbách zabezpečí 25 % mandátov. Následne utvorí koalíciu s Cameronovými konzervatívcami a spoločne budú usilovať o vypísanie referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ.

Ceny vysokovýnosových dlhopisov pôjdu dole
Záujem o dlhopisy s vysokým výnosom v Európe opadne. Investori si uvedomia, že likvidita je nízka a budú sa snažiť z týchto investícií rýchlo zbaviť. To povedie k prudkému poklesu cien. Tento výpredaj otrasie už tak krehkú európsku ekonomikou.

Súvisiace články

Aktuálne správy