České banky odolajú krízovým scenárom

V prípade naplnenia krízového scenára bude musieť jedenásť bánk získať nový kapitál v objeme 15 mld. CZK, alebo 0,4 % hrubého domáceho produktu krajiny, tvrdí česká centrálna banka na základe aktuálnych stresových testov

České banky dokážu odolať nepriaznivým scenárom a väčšina z nich si udrží potrebnú kapitálovú primeranosť aj v prípade, že sa domáca ekonomika prepadne do recesie. Uviedla to v stredu česká centrálna banka (ČNB) na základe aktuálneho kola stresových testov. Krízový scenár počíta so stagnáciou v eurozóne a poklesom domácej ekonomiky. Kapitálová primeranosť sektora by v takomto prípade oslabila na 14 % zo súčasných vyše 18 % a 11 bánk by muselo získať nový kapitál v objeme zhruba 15 mld. CZK, alebo 0,4 % hrubého domáceho produktu krajiny.

Základný scenár ČNB počíta v tomto a budúcom roku s posilnením výkonu českej ekonomiky o 2,5 % a miernym rastom podielu nesplácaných úverov v horizonte rokov 2015 a 2016. Centrálna banka zopakovala, že v politike intervencií na devízových trhoch s cieľom udržať slabý kurz koruny, s ktorou začala vlani v novembri, plánuje pokračovať aj v budúcom roku.

(1 EUR = 27,618 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy