Toľko omieľaná fráza: Čo sú štrukturálne reformy a prečo sú tak dôležité?

, The Economist;reuters Foto: SITA

Čo môžu vlády urobiť, aby dopomohli hospodárskemu rastu? Väčšina ekonómov verí, že musia pomôcť trhom, aby efektívne fungovali, napríklad vymáhaním zmlúv, riešením problémov a podobne. Svetová banka každoročne zostavuje rebríček, ako efektívne vlády sú. Ekonómovia často odporúčajú "štrukturálne reformy", ako jeden z liekov na ekonomické choroby. Ale čo to presne znamená?

Jednoducho povedané, štrukturálne reformy znamenajú zmeny v spôsobe, akým vláda funguje. Extrémnym príkladom je dnes Ukrajina, kde ekonomika riadne kríva, ide o jednu zo svetovo najviac skorumpovaných krajín. Ale to sa snaží vláda zlepšiť. Napríklad, v posledných mesiacoch núti svojich ministrov, aby zverejňovali svoje finančné záujmy. Takto sa chcú vyhnúť tomu, aby štátne zákazky dostali firmy, v ktorých sú ministri nejakým spôsobom, najčastejšie investične, zainteresovaní. Vytvára sa nádej, že zmluvy budú podpísané s najefektívnejšími firmami, čo povedie k zlepšeniu kvality verejných služieb a zníženiu ich nákladov. Vláda tiež zakročí proti medzerám vo svojich pravidlách pre verejné obstarávanie, ktoré sú masívnym zdrojom korupcie. Až do nedávnej doby, tu napríklad platil zákon, ktorý chránil dodávateľa krmív pre zvieratá v cirkusoch pred riadnym dohľadom. Vládne peniaze by sa v priebehu najbližších niekoľkých rokov mali ušetriť aj vďaka cene plynu, ktorá je pre koncového zákazníka silne dotovaná.

Ale väčšina štrukturálnych reforiem nie sú tak razantné. Vezmime si napríklad Taliansko. Premiér Matteo Renzo sľúbil, že je otvorený všetkým druhom zmien. Pracovné trhy sa stali o niečo pružnejšie,  firmy teraz môžu najať až 20 % svojej pracovnej sily na dobu určitú až na tri roky. Aj ceny energií klesli, vláda pomáha znížiť ceny elektriny pre malé a stredné podniky v snahe, aby boli viac konkurencieschopné. Aj Francúzsko musí tieto trendy nasledovať. V súčasnej dobe, je napríklad, nezákonné predávať aspirín, neškodný liek, vo väčšine francúzskych supermarketov. Francúzska vláda plánuje zjednodušiť pracovné právo, uvoľní pravidlá pre "závodné výbory" (organizácie zastupujúce pracovníkov), vo firmách. Chce tiež prinútiť ľudí žiadajúcich podporu v nezamestnanosti aby boli v hľadaní zamestnania viac "aktívnejší", je si vedomá, že požiadavky sú príliš voľné v súčasnej dobe. Návrh zákona, ktorý nedávno predstavila francúzska vláda počíta s obmedzením byrokracie v stavebníctve, ale aj s častejšou možnosťou nakupovať aj v nedeľu. Paríž sa tak pokúša dokázať svojim kolegom v Európskej únii, že uskutočňuje reformy, aby sa tak vyhla možnému trestu za nedodržanie rozpočtových pravidiel.
V návrhu zákona sa počíta napríklad s rýchlejším riešením sporov spojených s prepúšťaním zamestnancov, otvorenie diaľkových autobusových trás, konkurenciu alebo deregulácii v niektorých profesiách, ako notári, ktorí majú v súčasnosti lukratívny monopol na niektoré transakcie s nehnuteľnosťami.Francúzsko, rovnako ako Taliansko a Belgicko, sa zaviazali, že na začiatku budúceho roka prijmú a realizujú štrukturálne reformy, ktoré posilnia hospodársky rast.

Otázkou však je, aká dôležité štrukturálne reformy vlastne sú, najmä ak ekonomika zápasí s problémami. Boj proti korupcii je na Ukrajine chvályhodný, ale investičný program by tiež dokázal pomôcť tamojšej ekonomike. Priveľmi rýchlo rastúce ceny plynu môžu urobiť viac škody ako úžitku, rovnako aj znižovanie príjmov spotrebiteľov. Aj v Taliansku môžu byť investori vydesení kvôli masívnej a prípadne aj neudržateľnej zadlženosti, ako aj katastrofálnej situácii na trhu práce. Veľká časť eurozóny volá po kvantitatívnom uvoľňovaní, aby centrálna banka nakupovala aj štátne dlhopisy. Štrukturálne reformy sú určite nevyhnutné na zabezpečenie rastu v dlhodobom horizonte. Ale v krátkodobom, môžu byť potrebné oveľa viac drastickejšie opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy