Bankové tajomstvo v EÚ končí v roku 2017, krajiny si vymenia viac informácií

, ČTK Foto: SITA

Od konca septembra 2017 si členské krajiny Európskej únie začnú automaticky vymieňať viac informácií o bankových účtoch. Ministri financií dvadsaťosmičky v Bruseli podporili zmenu príslušnej smernice. Nové pravidlá začnú platiť pre všetky krajiny EÚ. Rakúsko, ktoré si v októbri na rokovaní ministrov financií v Luxemburgu vyjednalo výnimku nakoniec oznámilo, že dlhší čas na prípravu potrebovať nebude.

Opatrenie, ktoré má zamedziť daňovým únikom, rozšíri automatickú výmenu informácií aj na úroky, dividendy, príjmy z predaja cenných papierov aj zostatkoch na účtoch. Ako dnes pripomenulo talianske predsedníctvo EÚ, cieľom je zamedziť daňovým únikom a lepšie vyberať dane, pretože bude ťažšie ukryť majetok na účtoch v zahraničí.

"Je to koniec bankového tajomstva v EÚ. Členské štáty EÚ idú na medzinárodnej scéne príkladom," komentoval rozhodnutie členských krajín Carlo Padoan, minister financií Talianska, teda predsedníckej krajiny únie.

Európska komisia svoj pôvodný návrh predstavila vlani v lete. Práce na právnom texte prebiehali súbežne s diskusiou v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o nových globálnych štandardoch výmeny podobných informácií. OECD ich predstavila v tomto roku a na konci septembra ich na svojom summite v Austrálii podporili krajiny G20.

Väčšina krajín EÚ si už informácie o bankových účtoch v menšom rozsahu vymieňa. Rakúsko a Luxembursko, sa automatickej výmeny informácií medzi štátmi únie nezúčastňujú. Po prechodnej dobe, ktorá Luxembursku skončí na začiatku budúceho roka, môžu namiesto toho uplatňovať na také príjmy zrážkovú daň podobne ako niektoré z krajín mimo únie s bilaterálnymi zmluvami.

Napríklad Švajčiarsko, ktoré príjmy z úspor občanom EÚ zdaňuje 35 percentami, v roku 2010 poslalo členským krajinám 330 miliónov eur. Rakúsko ešte v októbri na ministerskej rade, ktorá dosiahla politickú dohodu o rozšírení výmeny, žiadalo výnimku, aby sa mohlo pripojiť až o rok neskôr. Dôvodom malo okrem iného byť chýbajúce technické prepojenie medzi bankami a úradmi. Pôvodne malo podobnú požiadavku aj Luxembursko, ktoré ho ale stiahlo.

Súvisiace články

Aktuálne správy