Luxembursko zverejní daňové dohody, stačí požiadať

, ČTK Foto: SITA

Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré ako prvé o dohodách umožňujúcich platenie veľmi nízkych daní informovalo, v utorok uvoľnilo údaje o ďalších firmách, ktorých sa to týka.

Luxembursko uverejní podrobnosti svojich kontroverzných daňových dohôd so zahraničnými firmami, ak o to vlády z ich domovských krajín požiadajú. Informovalo o tom v utorok luxemburské  ministerstvo financií. Materiály tamojšieho finančného úradu vraj nie sú tajné a oficiálne už o ne požiadala napríklad Belgicko.

Aféra okolo nadštandardných dohôd v Luxembursku, vďaka ktorým veľké spoločnosti ušetrili miliardy eur na daniach, sa rozhorela minulý mesiac. ICIJ vtedy prišlo s výpočtom 340 nadnárodných firiem, ktoré takto v minulosti postupovali. Patrili medzi ne napríklad Apple, Amazon, Ikea, Pepsi či Axa.

Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré ako prvé o dohodách umožňujúcich platenie veľmi nízkych daní informovalo, v utorok uvoľnilo údaje o ďalších firmách, ktoré ústretovosť luxemburských úradov využívali. Opísalo mechanizmy dohôd týkajúcich sa ďalších 38 firiem, vrátane spoločností Disney, Skype, Bombardier, Telecom Italia či Koch Industries.

Kvôli škandálu sa v minulých týždňoch otriasli európske inštitúcie, pretože nový šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker bol dlhé roky luxemburským premiérom a nesie za dohody politickú zodpovednosť. Juncker síce ustál hlasovanie o vyslovení nedôvery v Európskom parlamente, ale vyšetrovanie celej kauzy beží ďalej. Luxemburské úrady trvajú na tom, že dohody boli úplne legálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy