Na Slovensku má vzniknúť jednotná databáza o nezamestnaných absolventoch

Rezort školstva, Sociálna poisťovňa (SP), ako aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR majú mať lepší prehľad o nezamestnaných absolventoch stredných a vysokých škôl na Slovensku. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž poslali do druhého čítania novelu zákona o sociálnom poistení, v ktorej opoziční poslanci Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS) a Viliam Novotný (nezaradený) navrhujú vytvoriť jednotnú databázu o absolventoch bez práce.
Vytvorením databázy sa má podľa predkladateľov zabezpečiť pravidelná výmena údajov medzi SP, ÚPSVR SR a rezortom školstva, ktoré sú potrebné na spracúvanie, vyhodnocovanie a publikovanie štatistiky absolventskej miery nezamestnanosti na Slovensku.
Zároveň budú mať podľa predkladateľov aj samotní študenti lepší prehľad o tom, či majú šancu v budúcnosti uplatniť sa vo svojom odbore. „Absolventská miera nezamestnanosti je jedným z najdôležitejších kritérií pre informované rozhodovanie sa absolventov stredných škôl pre štúdium na konkrétnej vysokej škole, ako aj absolventov základných škôl pre výber strednej školy,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Súvisiace články

Aktuálne správy