Nepoučiteľné banky: Prestaňte vyplácať tie nehorázne bonusy svojim zamestnancom tak rýchlo!

, Financial Times Foto:SITA

Agentúra Moody's tvrdí, že investiční bankári získajú príliš rýchlo svoje odmeny, čo vedie k nadmernému riskovaniu zo strany bánk. Informuje o tom Financial Times. Regulátori nie sú podľa ratingovej agentúry dostatočne prísni voči bankám, hoci nám kríza ukázala, aký veľký problém môže hazard spôsobiť.

Od vypuknutia finančnej krízy regulátori po celom svete vyzývali , či dokonca nútili banky k tomu, aby svojim šéfom vyplácali bonusy z dlhodobejšieho hľadiska. Cieľom bolo, aby bankári neboli ochotní podstupovať priveľkému riziku ešte pred tým, ako dostanú svoje zaslúžené odmeny. Takto by o bonusy prišli, ak by sa ukázalo, že priveľmi riskovali, ale špekulovali.

Správy Moody's  nepochválila regulačné orgány za ich priveľkú zhovievavosť. Neboli dostatočne prísne, ak zaviedli len 3-5 ročný odklad vyplácania odmien. Podľa správy ide o veľmi krátky čas, aby pokryl napríklad riziko pokút a súdnych sporov, ktoré sa môžu objaviť až o 7-10 rokov.

Dobrým príkladom je prípad JP Morgan. Šéf banky Jamie Dimond sa dostane k svojim ročným  odmenám v dvoch dávkach. Najskôr získa polovicu s ročným odkladom a tú druhú s dvojročným. Banka dostala v roku 2014 pokutu 13 miliárd dolárov, za neregulovaný predaj cenných papierov krytých hypotékami. K nezrovnalostiam došlo ešte v roku 2005, až neskôr firmy, ktoré sa prešľapu dopustili, skúpila banka. Aj z tohto prípadu je jasné, že odmeňovanie nie je v súlade s obdobím, kedy ešte stále môžu riziká vyplávať na povrch.

Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan a Morgan Stanley sa rozhodli oddialiť vyplácanie odmien o tri roky, čo zodpovedá minimu odporúčanom v bazilejskom návrhu. Na druhej strane ale banky tvrdšie pristúpili k nakladaniu s odmenami. Až 75 percent bonusov musia mať bankári k dispozícii kým neodídu do dôchodku. V prípade odhalenia porušenia pravidiel si ich tak banka môže nárokovať späť.

Súvisiace články

Aktuálne správy