Krajina vychádzajúceho slnka sa len tak neuzdraví

, Colosseum Foto:SITA

Japonský jen klesol voči americkému doláru na sedemročné minimá. Čo stojí za poklesom?

Rozhodne najviac k tomuto javu prispeli podľa nášho názoru oznámenia rozšírenia expanzie stimulačného programu japonskou centrálnou bankou. Ročný cieľ pre rozšírenie menovej bázy stanovila na 80 biliónov jenov (724 miliárd USD) z 60 až 70 biliónov jenov. Dôvodom je pokračujúci stav nízkej inflácie a prognóza jej ďalšieho poklesu. V súčasnosti sa menová báza pohybuje okolo 260 biliónov jenov.

BOJ spoločne s Japonským dôchodkovým fondom zvýši alokáciu finančných zdrojov do akcií, čo znamená aj nákup zahraničných akcií. Čiže odliv kapitálu bude naďalej tlačiť na japonský jen. Za posledným oslabením japonskej meny stojí tiež to, že Šinzó Abe odložil o 18 mesiacov zvýšenie spotrebnej dane a navrhol predčasné voľby, ktoré sú vypísané na 14. decembra. Tento jav podporili tiež hedžové fondy a ich stávky na ďalší pokles japonskej meny. Slabý jen podporuje tamojšie exportné spoločnosti vo svojom rozvoji. Japonsko ako krajina závislá na exporte ťaží dlhšiu dobu z umelého oslabovania japonského jenu a silného amerického dolára.

Tieto udalosti povedú podľa nášho názoru v najbližších troch až šiestich mesiacoch k ďalšiemu posilneniu amerického dolára voči japonskému jenu. Avšak myslíme si, že americký dolár je prekúpený, a práve preto očakávame z krátkodobého pohľadu drobnú korekciu a posilnenie jenu. Z dlhodobého pohľadu očakávame pokles futures na japonský jen k úrovni 0,75 USD za 100 jenov, čo je minimum z marca 2002.

Menová báza Japonska v biliónoch jenov (zdroj: Bloomberg)

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy