Blížiace sa Vianoce: Ako povedať rodine, aby vám nekupovala darčeky

, dailyworth Foto: photl

Máte aj vy rodinu s veľkým srdcom, pokiaľ ide o vianočné darčeky a neviete ako im oznámiť, aby vám ich nekupovali? Nemusíte sa považovať za blázna, nie je to nič nezvyčajné. Ponúkame postup ako na to.

Kto by nerád dostával darčeky, hlavne tie v podobe nákupných poukážok, ale povedzme si úprimne, nemáte niekedy pocit viny ak viete, že sa im za ich štedrosť nedokážete adekvátne revanšovať?

Stačí pár úprimných slov
Často najlepší spôsob, ako dostať veci na pravú mieru, je upozorniť na ne. Odborníci na komunikáciu odporúčajú, že ideálne je nájsť si čas na osobné stretnutie, žiaden telefón, či Skype. Počas návštevy v dostatočnom predstihu pred sviatkami zvolíte v hlase úctivý a teplý tón. Musíte dostatočne zvýrazniť svoju vďačnosť a uznanie, pričom spomeniete svoje obavy. Budete láskaví a vďační, ale  oznámite, že pre vás je najdôležitejší vzťah, aký máte, a nie sú to darčeky.

Nájdite dôvod
Omnoho pohodlnejšie bude vysvetľovanie, prečo si nežiadate dostať darčeky, ak sa zmienite o konkrétnom dôvode. Nie je to žiadna hanba priznať, že vám to jednoducho neumožňuje rozpočet. Je to skvelá voľba, hlavne ak viete, že vaši príbuzní môžu mať pravdepodobne rovnaké  problémy, pokiaľ ide o príjmy v rodine. Najlepší spôsob, ako túto skutočnosť odkomunikovať je, že tento rok ste museli prikročiť ku škrtom vo výdavkoch, jednoducho treba o problematike hovoriť nahlas, neberte to ako formu ospravedlnenia. Možno máte tendenciu si namýšľať, že so svojou úprimnosťou môžete niekoho uraziť. V skutočnosti sa ale väčšine ľudí uľaví. Nie ste jediní, kto v dnešnej neistej dobe šetrí kde sa len dá, hlavne ak ide o obmedzený rozpočet, nepravidelné príjmy, alebo ak sa rodina rozšírila o ďalšieho člena.

Čas namiesto darčekov
Skúste jednoduchý obchod, namiesto darčekov ponúknete svoju prítomnosť. Premeňte na skutočnosť toľko omieľané klišé o tom, že by ste chceli mať viac času na svojich blízkych. Nakoniec aj vaša rodina by radšej strávila popoludnie s vami, ako otváraním zaslaných darčekov. Darovať čas znamená pečenie koláčov so svojimi mladými bratancami, ísť na obed s tetou, vianočné nákupy s babičkou, alebo jednoducho stanoviť si dátum, kedy budete mať dostatok času prebrať všetko podrobnejšie cez telefón, v prípade, že bývate niekde skutočne ďaleko

Zvážte alternatívu k tradícii
Ak je vaša rodina veľká a neviete si predstaviť odoprieť tradíciu bez toho, aby došlo k trápnej situácii, môžete navrhnúť tematickú výmenu. Môžete sa dohodnúť s mamou, že namiesto darčeka jej pomôžete so sviatočným stolom, alebo že pripravíte jej obľúbený dezert. Alebo nastavte rodinné pravidlá. Môžu to byť darčeky iba pre deti, alebo výdavkový strop. Takto budú pod stromčekom aj nejaké prekvapenia a zároveň to vašu peňaženku nemusí zruinovať.

Podporte charitu
Po sviatkoch plných darčekov sa nahromadia veci, ktoré nikdy nepoužijete, alebo ich dokonca ani nechcete. Ako sa potom cítia tí, čo sa s darčekom netrafili? Pritom existuje riešenie. Môžete požiadať rodinu, aby radšej darovala niečo na charitu, než na dar pre vás a že vy urobíte to isté. Ešte lepšie bude, ak ich požiadate, aby spolu s vami strávili nejaký čas ako dobrovoľníci. To by presne vystihovalo potrebu niekomu dávať a adresátom nevyhnutne nemusíte byť práve vy.

Nemeňte nič, ak to nie je nutné
Ešte než sa pokúsite o niektorý z vyššie uvedených tipov, zvážte, prečo vám vlastne niektorí rodinní príslušníci darčeky dávajú. Aj elegantné odmietnutie darčekov od milovaného človeka môže byť zradné územie. Tieto dary sú totiž obvykle prejavom lásky a tých najlepších úmyslov. Ak budete chcieť odmietnuť dar, môže to vyzerať ako odmietnutie lásky, takže darca sa môže cítiť ponížený a zranený. Vaši príbuzní môžu byť v časovej slučke, stále si myslia, že ste ešte dieťa a tomu prispôsobujú aj celé sviatky. Niekedy je to, že ostatným umožníte vás obdarovať, väčším darčekom než samotný darček.

Súvisiace články

Aktuálne správy