Lákavé e-cigarety: Deti po nich siahnu trikrát častejšie než po klasike

, BBC Foto: SITA

Elektronické cigarety sú pre deti lákavejšia než obyčajný tabak. Vyplýva to z výsledkov výskumu, ktorý sa zameriaval na fajčiarske skúsenosti detí vo veku 10 a 11 rokov. Podľa záverov štúdie elektronické cigarety zvyšujú pravdepodobnosť, že deti v budúcnosti začnú fajčiť pravidelne. Zistenie expertov zverejnila BBC.

Štúdia vychádza z vyšetrovania medzi 1601 žiakmi vo Walese. Vedci zistili že šesť percent z nich už fajčilo e-cigaretu. Tabakovú cigaretu vyskúšalo trikrát menej detí. Štvrtina z tých, ktorí si niekedy potiahli z elektronickej cigarety pripúšťa, že do dvoch rokov by mohli začať fajčiť. Medzi deťmi, ktoré moderný spôsob fajčenia neskúsili, sú dve percentá tých, ktoré takúto možnosť nevylučujú.

Vedci tiež zistili, že od roku 2008 výrazne klesol podiel detí, ktoré sú vystavené cigaretovému dymu. Počas šiestich rokov sa o polovicu, teda z 18 na 9 percent, znížil počet rodín, u ktorých sa smie fajčiť v aute. Znížil sa tiež počet detí, u ktorých je najmenej jeden z rodičov fajčiar. V roku 2008 to bolo 33 percent detí, o šesť rokov neskôr klesol podiel fajčiacich rodičov na 22 percent.

Vo Veľkej Británii platí zákaz fajčenia na verejných miestach od roku 2007. Na elektronickej cigarety sa ale nevzťahuje. A to je podľa časti verejnosti chyba. Tolerancia elektronického fajčenia totiž spochybňuje zmysel zákazu fajčenia. Britský minister zdravotníctva Mark Drakeford vidí v elektronických cigaretách nebezpečenstvo pre mladých ľudí. "Znepokojuje ma, že užívanie e-cigariet môže otvoriť dvere k fajčeniu a znovu ho normalizovať, a to najmä u generácie, ktorá vyrastá v spoločnosti, kde sa skôr nefajčí," dodal minister.

Podobný postoj k e-cigaretám zaujala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V osobitnej správe z augusta 2014 WHO odporúča vládam zakázať ich použitie na verejných miestach a obmedziť ich propagáciu tak, aby necielila na nefajčiarov a mladistvých.

Zástancovia elektronických cigariet poukazujú na to, že nevydávajú zápach ako klasické cigarety a neobťažujú tak okolitých nefajčiarov. Zdôrazňujú tiež to, že neškodia zdraviu. Existujú však výskumy, ktoré tvrdia opak. Napriek nejednoznačným informáciám o zdravotných rizikách obľuba e-cigariet rastie. Svedčí o tom napríklad to, že pre ich fajčenie sa rozšírilo nové slovo. Vaping  je odvodený z anglického výrazu pre slovo para (vapour). Britskí jazykovedci z Oxfordskej univerzity dokonca vyhlásili výraz 'vape' za slovo roka 2014.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy