Nebojte sa smartbankingu, je bezpečnejší než si myslíte

, FIO Foto: SITA

Smartbanking už nie je žiadnou novinkou, ale vyžadovanou nutnosťou súčasnosti. Tak ako inde, aj tu prichádzali mnohé systémové zlepšenia postupne. Dnes už prináša táto služba sofistikované možnosti ovládania účtu cez inteligentný telefón.

Na čo mi je smartbanking, keď mám online prístup na svoj účet cez internet? Lebo príchodom smartfónov sa mnohé zmenilo a hlavne zjednodušilo. Od určovania platieb inkás či trvalých príkazov, cez zisťovanie najbližšieho bankomatu, ponúka dokonca platbu pomocou QR kódov. Pre mnohých už sú tieto služby je samozrejmosťou, no pred zavedením smartbankingu patrili podobné možnosti stále do ríše sci-fi. Smartbanking rovnako dokážete využiť pri správe platobných kariet, užitočná môže byť aj kalkulačka poplatkov či kurzové lístky. Žijeme v digitálnej dobe, tak prečo ju nevyužiť naplno?

Človek je od prírody k novým veciam nedôverčivý, smartbanking nevynímajúc. Mnohí užívatelia sa ani dnes neprestali obávať straty chúlostivých údajov a prístupových hesiel. Reálne existujú rôzne spôsoby, ako sa k nim dostať. Jednou z ciest je hľadanie v databáze užívateľov, alebo útočník pozná postupy, ako sa prihlasovacie mená a heslá vytvárajú. Dostať sa k nim môže aj vďaka „spolupáchateľovi“ zvnútra systému. Naopak neznalý útočník skôr použije hrubú silu. Vtedy hovoríme o tzv. prelamovačoch hesiel, ktorí sami skúšajú ich rôzne varianty.

„Proti podobným útokom sa banky úspešne bránia tým, že používajú časový interval pre zadávanie hesiel a s tým aj obmedzenie počtu pokusov pre zadávanie hesla. Pokiaľ užívateľ prekročí povolený počet pokusov, prístup sa dočasne zablokuje a zadávanie je možné opakovať po uplynutí časového intervalu. V prípade, že užívateľ heslo zabudol, jednoducho si nastaví nové vo svojom Internetbankingu. Smartbanking je dnes využívaným nástrojom riadenia financií, ktorý je navyše veľmi dobre chránený proti zneužitiu,“ vraví Ján Franek z Fio banky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy