142 ročné kraľovanie skončilo: Čína zosadila USA v boji o najväčšiu ekonomikou sveta

, iHNed Foto: SITA

USA si pozíciu držali od roku 1872, kedy predbehli Veľkú Britániu. Analýza MMF je založená na porovnaní parity kúpnej sily, ktorá zohľadňuje aj to, že napríklad v Číne sú produkty lacnejšie ako v USA.

Podľa posledných údajov Medzinárodného menového fondu (MMF) čínska ekonomika predbehla americkú, ktorá svetu dominovala od roku 1872, kedy vďaka ekonomickému rozmachu po občianskej vojne z pomyselnej prvej priečky zosadila Veľkú Britániu.
 

MMF odhaduje, že tento rok hrubý domáci produkt Číny dosiahne 17,6 bilióna dolárov, americký len 17,4 bilióna. Pritom ešte v roku 2000 USA produkovali trikrát viac než Čína. Napriek tomu zatiaľ priemerný Číňan zarába výrazne menej ako priemerný Američan a prepočet čínskeho HDP na hlavu je štyrikrát menší ako v USA. S veľkosťou populácií je to ale presne naopak, Čína má zhruba štyrikrát viac obyvateľov než Spojené štáty.

Experti novonadobudnuté prvenstvo Číny označujú za symbolický moment. Novinár Brett Arends zo servera Market Watch pripomína, že vznik svetovej mocnosti bol vždy spojený s ekonomickým rastom. Veľká Británia sa stala dielňou sveta predtým, než ovládla oceány a naopak ekonomický pokles spôsobil aj úpadok moci tejto niekdajšej koloniálnej ríše. Rovnaký osud stretol aj Španielsko a Francúzsko.

Čína v minulých dekádach zažívala dvojciferný rast, a aj keď sa jeho tempo spomalilo, MMF odhaduje, že ekonomika krajiny v nasledujúcich rokoch naďalej rásť okolo 7,4 percenta ročne, americká medzi 2,2 a 3,1 percenta.

V roku 2019 by podľa odhadov fondu mal hrubý domáci produkt Číny dosiahnuť takmer 26,86 bilióna dolárov, americký len 22,1 bilióna.

Podľa parity kúpnej sily je treťou najväčšou ekonomikou indická. Nasleduje Japonsko a Nemecko. Desiatku najväčších ekonomík uzatvárajú Rusko, Brazília, Francúzsko, Indonézia a Veľká Británia.

Súvisiace články

Aktuálne správy