V bývalej celulózke v Štúrove plánujú závod na zhodnocovanie biomasy

V bývalej celulózke v Štúrove v okrese Nové Zámky plánujú zriadiť závod na zhodnocovanie biomasy. Vyplýva to zo zámeru, ktorý štúrovská spoločnosť VRB East Europe, s.r.o., ako predkladateľ predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).
„Zámerom projektu je výstavba technológie zhodnocovania poľnohospodárskej biomasy, vedľajšieho produktu z pestovania potravinárskych produktov (slama, kukurica) z lokalít Nitrianskeho samosprávneho kraja, a to v bývalom závode na výroby celulózy. Biomasa sa bude spracovávať v postupných krokoch s produkciou etanolu, so spracovaním vedľajších produktov na teplo a elektrickú energiu,“ spresnil investor.
Závod bude podľa zámeru z hľadiska energetických potrieb sebestačný, pretože z vedľajších produktov predúpravy biomasy je možné pokryť celú spotrebu tepla a elektriny. Prebytok elektriny sa bude predávať pre odberateľov v rámci miestnej distribučnej siete spoločnosti Priemyselný park Štúrovo, a. s.
Pre samotnú prevádzku navrhovanej činnosti je podľa informácií uvedených v zámere potrebných približne 75 zamestnancov. „Jedná sa o novovytvorené pracovné miesta,“ uviedol predkladateľ.
Predpokladaným termínom začatia výstavby závodu je 1. štvrťrok 2016. „Ukončenie výstavby a spustenie do prevádzky sa očakáva v 4. štvrťroku 2017,“ priblížila firma v zámere. Predpokladaná životnosť inštalovaného technologického zariadenia bude minimálne 25 rokov.
Celkové odhadované náklady na výstavbu investície sú podľa navrhovateľa predmetom obchodného tajomstva.
VRB East Europe, s.r.o., Štúrovo vznikla zápisom do Obchodného registra SR v októbri 2007. Predmetom jej činnosti je okrem iného výskum, vývoj, ako aj poradenská a konzultačná činnosť v oblasti rozvoja obnoviteľných zdrojov energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy