Najväčším rizikom pre rozpočet je geopolitický vývoj a eurofondy

Rozpočet na rok 2015 plní náš základný záväzok voči Európskej únii (EÚ), ktorým je mať vyrovnaný rozpočet zo štrukturálneho pohľadu v roku 2017. Najväčšími rizikami pre budúcoročný štátny rozpočet sú však geopolitický vývoj a nečerpanie eurofondov. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.
„V tomto roku sa najväčší problém slovenskej ekonomiky javí nečerpanie eurofondov. Nemáme zatiaľ žiadny dôkaz, ktorý by hovoril, že sa zmenil prístup. Má to negatívny vplyv na verejné financie a strácame potenciál ekonomiky, ktorý sa mohol vybudovať použitím týchto prostriedkov,“ zdôraznil Šramko.
Rozpočtový schodok v roku 2015 bude 2,29 %. Pôvodný návrh bol o tri desatiny percenta nižší, no v parlamente došlo k jeho navýšeniu najmä pre zavedenie daňovo odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre nízkopríjmových zamestnancov. Šramko to nepovažuje za problém. „Úľava na odvodoch môže pomôcť ekonomike tým, že sa zvýši možnosť vytvárať pracovné miesta aj pre nízkopríjmové skupiny ľudí a dlhodobo nezamestnaných,“ dodal Šramko, ktorý ocenil, že si vláda vytvorila rezervu na nepriaznivejší vývoj externého prostredia vo výške 0,2 % HDP. „Geopolitický vývoj vo svete má vplyv aj na náš rozpočet. Je tu konflikt na Ukrajine a nikto nevie predpokladať, ako sa budú vyvíjať vzťahy medzi EÚ a Ruskom. Vývoj nie je istý, preto sme považovali za potrebné odporučiť rezervu na nepredvídané výdavky,“ konštatoval Šramko.
Rozpočet verejnej správy dnes definitívne schválila Národná rada SR. Deficit verejných financií klesne z tohtoročných očakávaných 2,9 % na 2,29 % HDP. Verejný dlh má ostať pod hranicou 55 % HDP. Zo 142 prítomných zákonodarcov hlasovalo za zákon roka 81 poslancov vládneho Smeru-SD, proti bolo 53 a hlasovania sa zdržalo 8 opozičných a nezaradených zákonodarcov.
Rezort financií musel v rozpočte nájsť prostriedky na viaceré nové opatrenia, ktoré začnú platiť od budúceho roka. Sú nimi nielen zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre nízkopríjmových zamestnancov, ale aj navýšenie platov učiteľov a zamestnancov vo verejnej správe a štátnej službe. Taktiež vláda vyčlenila peniaze na rozšírenie kapacity predškolských zariadení, ako aj na zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy.
Parlament odobril pozmeňujúce návrhy z jednotlivých výborov, ktorými sa navyšujú prostriedky pre viaceré kapitoly, napríklad Kanceláriu prezidenta SR, viac peňazí dostane aj rezort školstva, hospodárstva, práce či zdravotníctva. Vláda si pre budúci rok vytvorila rezervu aj v oblasti výberu daní vo výške 300 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy