Maďari chcú kúpou SE posilniť svoju pozíciu v regióne

Riaditeľ pre stratégiu spoločnosti MVM György Harmati uviedol, že ich firma, ako aj slovenský Slovnaft majú v konzorciu, ktoré chce kúpiť 66 % akcií Slovenských elektrární, rovnocenné postavenie. K dostavbe Mochoviec sa zatiaľ nevedel detailnejšie vyjadriť.

Maďarská spoločnosť MVM Group, ktorá spoločne s bratislavskou rafinériou Slovnaft podala nezáväznú ponuku na kúpu 66-percentného podielu Slovenských elektrární (SE), chce touto transakciou hlavne posilniť svoje postavenie v regióne strednej a východnej Európy. "Spojenie medzi MVM a Slovenskými elektrárňami má potenciál posilniť bezpečnosť energetických dodávok v strednej a východnej Európe, zvýšiť efektivitu výroby elektriny vďaka úsporám z rozsahu a ďalej rozvinúť prepojenie oboch národných trhov," povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk riaditeľ pre stratégiu spoločnosti MVM György Harmati.

 

Podľa neho firma MVM a Slovnaft, ktorý ovláda maďarská skupina MOL, majú v konzorciu rovnocenné postavenie. "Vzájomné spojenie vnímam ako výhodnú kombináciu našej technologickej kompetencie najmä v jadrovej energetike a skúseností spoločnosti Slovnaft v hľadaní synergií medzi rôznymi energetickými komoditami a vytváraním partnerstiev pre cezhraničné transakcie,“ dodal Harmati. Podľa vlastných slov sa neobáva, že by pri prípadnej kúpe SE nenašli dostatok financií. "Slovnaft a MOL majú dostatok likvidných zdrojov na neorganický rast a diverzifikáciu svojho portfólia. MVM má dostatočné zdroje na financovanie tejto transakcie kombináciou imania a úveru, a to vzhľadom k rastúcej ziskovosti (EBITDA) a navýšeniu imania, ako aj likvidným aktívam a dlhodobému úverovému rámcu," doplnil Harmati.

Firma MVM Group sa zatiaľ nevedela definitívne vyjadriť k dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Keďže v súčasnosti nedisponujeme detailnými informáciami o nákladoch ani o technologickom stupni finalizácie projektu v Mochovciach, vieme sa k tejto otázke vyjadriť bližšie až po podaní záväzných ponúk," konštatoval Harmati.

Okrem jadrových elektrární lákajú maďarského investora aj slovenské vodné elektrárne. "Je totiž možné očakávať, že jadrová energetika a vodné elektrárne zostanú aj do budúcnosti ziskové," uzavrel Harmati.

O predaji majoritného podielu Slovenských elektrární uvažuje talianska skupina Enel, ktorá kontrolu v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny získala pred viac ako ôsmimi rokmi za 834 mil. eur. Taliani si chcú počkať na ponuky od potenciálnych nových investorov do začiatku nového roka. Enel chce predajom elektrární znížiť svoju zadlženosť.

MVM Group je štátna vertikálne integrovaná spoločnosť s viac ako 50-ročnými skúsenosťami v oblasti energetiky. Jej strategickým cieľom je zabezpečovať bezpečné dodávky energie pre región strednej a východnej Európy. Portfólio MVM pokrýva samotnú výrobu elektriny, obchod a prenos, ako aj obchod so zemným plynom a jeho skladovanie. MVM má skúsenosti z oblasti výstavby, prevádzky a rozvoja jadrových elektrární. MVM v súčasnosti realizuje program predĺženia životnosti svojich štyroch jadrových blokov v elektrárni Paks, ktoré sú podobné jadrovým blokom prevádzkovaným Slovenskými elektrárňami. Ročný obrat MVM Group presahuje 3 miliardy eur a celkové aktíva spoločnosti dosahujú hodnotu približne 4,7 miliardy eur.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy