Británia plánuje 25-% daň pre nadnárodné firmy, viac zaplatia aj banky

Britský minister financií George Osborne dnes predstavil plány, ktoré zasiahnu do ziskov nadnárodných korporácií a bánk, no Konzervatívnej strane by mohli pomôcť k posilneniu pozícií pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Osborne najskôr počas svojho vystúpenia v parlamente, v ktorom predložil polročnú rozpočtovú správu, poukázal na zlepšený výhľad britskej ekonomiky, ktorý by podľa Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť mal v súčasnom fiškálnom roku (skončí sa v marci 2015) dosiahnuť 3 %. Pôvodný odhad predstavoval 2,7 %. Nová prognóza radí Britániu k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám v rámci priemyselne rozvinutých krajín.
Vláde sa však nedarí znižovať rozpočtový deficit tak rýchlo, ako si predsavzala. Napriek viacerým úsporným opatreniam deficit je dnes vyšší, než sa čakalo, čiastočne preto, že vytvorené pracovné miesta sú nízkopríjmové, čo znamená, že takýto zamestnanci do rozpočtu veľké sumy neodvedú. Osbornove snahy dostať rozpočtový deficit pod kontrolu komplikujú aj nízke príjmy z ťažby ropy. Británia patrí k producentom ropy a klesajúca cena komodity znižuje príjmy štátu z ťažby v Severnom mori.
Podľa ministra bude rozpočtový deficit v tomto aj budúcom fiškálnom roku (2015/2016) vyšší, ako sa očakávalo, neskôr sa však situácia bude zlepšovať a v roku 2018/2019 by mala Británia zaznamenať rozpočtový prebytok. V súčasnom fiškálnom roku by mal deficit klesnúť na 5 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť očakával ešte v marci pokles na 4,9 % HDP.
Vláda by si však pozíciu pred voľbami mohla zlepšiť plánovaným zvýšením výdavkov na výstavbu diaľnic a zdravotníctvo, ako aj novými opatreniami na získanie financií od veľkých nadnárodných koncernov a bánk. Jedným z takýchto opatrení je zavedenie takzvanej dane z ekonomickej aktivity, ktorú chce Británia uplatňovať voči nadnárodným koncernom, ako sú Google, Amazon či kaviarenský reťazec Starbucks. Tie vďaka kreatívnemu účtovníctvu platia v Británii napriek vysokým ziskom minimálne dane.
„Zabezpečíme, aby nadnárodné koncerny platili adekvátne dane,“ povedal Osborne. Británia preto plánuje zaviesť 25-% daň zo zisku týchto firiem vygenerovaného na území Británie. Daň budú musieť spoločnosti platiť bez ohľadu na to, kde majú sídlo. Osborne odhaduje, že v priebehu piatich rokov by táto daň mala do rozpočtu priniesť viac než 1 miliardu libier (1,27 miliardy eur).
Zároveň oznámil zmeny aj v pravidlách, ktoré umožňovali britským bankám odpočítavať si straty z obdobia finančnej krízy (2007-2009) zo ziskov v budúcich rokoch. Za takýchto okolností by niektoré veľké banky nemuseli platiť dane najbližších 15 až 20 rokov. Táto možnosť sa úplne nezruší, no jej rozsah sa obmedzí, vďaka čomu veľké banky zaplatia v nasledujúcich piatich rokoch na daniach navyše zhruba štyri miliardy libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy