Zdravotníctvo má dostať rezervu na hospodárenie nemocníc

Cez poslanecký pozmeňujúci návrh by sa mala do budúcoročného rozpočtu kapitoly zdravotníctva dostať 50-miliónová rezerva na prípadné negatívne hospodárenie nemocníc. Ak budú podľa Kažimíra hospodáriť lepšie, budú môcť zdroje využiť napríklad na investície.

V kapitole rezortu zdravotníctva zrejme na budúci rok pribudne ďalších 50 mil. eur. Tie by mali pribudnúť k takmer 152 mil. eur určeným na financovanie nákladov na zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky a určené by mali byť na krytie prípadných strát z hospodárenia zdravotníckych zariadení v rámci verejnej správy. Pozmeňujúci návrh predniesol v rámci rozpravy k rozpočtu šéf finančného výboru Daniel Duchoň, následne sa k nemu však prihlásil aj minister financií Peter Kažimír. Ten tvrdí, že ak budú nemocnice hospodáriť lepšie, má zdravotníctvo šancu tieto prostriedky využiť napríklad na investície.

Rozpočtovanie hospodárenia verejných nemocníc bez straty bolo taktiež jedným z terčov kritiky zo strany opozície v rámci rozpravy o návrhu rozpočtu. Exminister financií Ivan Mikloš označil skutočnosť, že rozpočet nepredpokladá tvorenie nových dlhov v nemocniciach, za nemiestny žart. Kažimír pritom tvrdil, že vyrovnané hospodárenie nemocníc je záväzkom rezortu zdravotníctva. Jeho rezort však napriek tomu predpokladal v hospodárení nemocníc nejaké straty, čo bolo v rozpočte riešené určitým modifikujúcim faktorom. Teraz tvrdí, že ministerstvo zmenilo prístup a rozhodlo sa ako rezervu na hospodárenie nemocníc rozpočtovať peniaze priamo v kapitole rezortu zdravotníctva.

Kažimír však hovorí, že 50-miliónový balík bude pozorne strážiť a peniaze z neho sa budú uvoľňovať až po priebežných analýzach vývoja hospodárenia verejných zdravotníckych zariadení. „Túto položku 1. januára zaviažem, ministerstvo zdravotníctva ju nebude môcť použiť,“ vyhlásil s tým, že chce, aby uvedený balík bol akýmsi motivačným faktorom. „Ak budú hospodáriť lepšie, tak to budú môcť použiť,“ povedal Kažimír. Ako však dodal, z hľadiska verejných financií je jedno, či sa táto položka využije na krytie reálnych strát, alebo, ak straty budú nižšie, či sa tieto prostriedky využijú na investície.

Na tento pozmeňujúci návrh a vystúpenie s objasnením od ministra financií reagoval iba poslanec Jozef Mihál. „Pán minister, vy ste rozpočtový mág,“ zhodnotil stručne uvedený pozmeňujúci návrh.

Súvisiace články

Aktuálne správy