Amazon už berie prácu ľuďom, nasadil 15 tisíc nových robotov

, Huffington Post Foto: SITA

Viete čo je Kiva? Možno práve expeduje balíky pod váš vianočný stromček. Internetový gigant Amazon predstavil svojho nového pomocníka, robota, ktorý v distribučných skladoch spoločnosti dostane tú najťažšiu prácu.

Obdobie medzi Dňom vďakyvzdania a Vianocami znamená pre väčšinu obchodníkov žatvu, ale tiež niekoľkonásobné pracovné nasadenie. Napríklad zamestnanci Amazonu nachodili denne až 24 kilometrov, keď v distribučných skladoch vyhľadávali a expedovali objednaný tovar, píše americký Huffington Post.

Teraz majú pre túto prácu nového pomocníka, robota, ktorý dokáže žiadaný tovar sám nájsť a doviesť až k zamestnancom. Tí potom produkty pripravia k ďalšej expedícii.

Spoločnosť uviedla robota do prevádzky počas takzvaného kyberpondelka, prvého pondelka nasledujúceho po oslavách štvrtkového Dňa vďakyvzdania. Práve tento deň je kvôli zvýšenému online predaju považovaný za jeden z najvýznamnejších nákupných dní v roku.

Do nového systému investoval Amazon 775 miliónov dolárov a disponuje teraz 15 000 strojmi v celkom desiatich skladoch na území Severnej Ameriky. Centrálny systém zaisťuje, že roboti, ktorí sa pohybujú rýchlosťou až 8 kilometrov za hodinu, do seba navzájom nikdy nenarazia.

Stroje, ktoré Amazon využíva od tohtoročného júla, sa už stali terčom kritiky za to, že údajne berú prácu normálnym zamestnancom. Spoločnosť sa však bráni tým, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi naberá naopak ešte viac ľudí a že roboti slúžia iba k uľahčeniu ich práce, pričom výrazne zvyšujú jej efektivitu.

Amazon už dávnejšie čelil kritike kvôli nie vždy vyhovujúcim pracovným podmienkam. Napríklad v lete 2011 prebehla kauza, kedy zamestnanci spoločnosti museli pracovať až v 40 stupňových teplotách. Potom, čo niektorí z horúčavy skolabovali, firma zaviedla na všetkých svojich pracoviskách klimatizáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy