Slovensko a Ukrajina si pre zrušený South Stream môžu vydýchnuť

Ruský projekt plynovodu Južný prúd (South Stream) je už len históriou a ním najviac ohrozené krajiny, teda Ukrajina a Slovensko, si môžu vydýchnuť.

Ruský projekt plynovodu Južný prúd (South Stream) je už len históriou a ním najviac ohrozené krajiny, teda Ukrajina a Slovensko, si môžu vydýchnuť. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na pondelňajšie (1.12.) oznámenie šéfa Gazpromu Alexeja Millera v Ankare o tom, že Rusko ruší projekt výstavby plynovodu pre nesúhlas EÚ a neplánuje ho v budúcnosti obnoviť.

"Existuje viacero dôvodov na zastavenie tohto projektu. Jedným z nich je nízka cena ropy negatívne ovplyvňujúca ruský štátny rozpočet. Druhým dôvodom je skutočnosť, že Gazpromu sa znížili príjmy kvôli strate zákazníka – Ukrajiny," priblížil Badida.

Ďalším z dôvodov zrušenia South Streamu je podľa analytika to, že Rusi si kvôli západným sankciám nedokážu zabezpečiť na trhu "lacné peniaze", ako aj skutočnosť, že Európska komisia preukázala svoju odhodlanosť neustúpiť a dodržiavať európsku legislatívu.

"Na druhej strane, netreba zaspať na vavrínoch. Plynárenská mapa Európy sa mení a plyn začne do strednej Európy prúdiť aj cez Balkán. Ani Slovensko by nemalo ostať mimo a možno práve Eastring bude vhodným riešením, ktoré zabezpečí využitie ohromných prepravných kapacít spoločnosti Eustream," dodal Badida.

Agentúra Reuters informovala, že slovenský prevádzkovateľ plynovodu Eustream navrhuje vybudovať nové potrubie, ktorým by sa prepravoval zemný plyn zo západnej Európy na Balkán. To by pomohlo regiónu na juhovýchode kontinentu znížiť takmer absolútnu závislosť od dodávok komodity z Ruska.

Eustream navrhuje, aby sa plyn prepravoval zo západnej Európy cez Slovensko už existujúcim systémom potrubí na Ukrajinu, a odtiaľ do Rumunska a Bulharska.

Súvisiace články

Aktuálne správy