Británia povolí Severnému Írsku, aby si určilo výšku firemných daní

Británia povolí Severnému Írsku, aby si samé určilo výšku firemných daní. Tento krok by mohol pomôcť britskému premiérovi Davidovi Cameronovi udržať sa pri moci aj po parlamentných voľbách v máji 2015, skonštatovali dnes londýnske noviny Financial Times (FT), z ktorých cituje agentúra Reuters.
Firmy v provincii Severné Írsko, ktorá je súčasťou Spojeného kráľovstva, odvádzajú momentálne úradom dane vo výške 21 %, rovnako ako firmy na celých Britských ostrovoch. Ale v susednej samostatnej Írskej republike platia firmy oveľa nižšie dane, a to 12,5 %, vďaka čomu krajina získala najväčší podiel z priamych amerických zahraničných investícií.
Podľa FT britský minister financií George Osborne podporí návrh na prenesenie právomocí v oblasti určovania korporátnych daní na autonómnu vládu provincie, aj keď toto rozhodnutie pravdepodobne do májových volieb do platnosti nevstúpi.
Severné Írsko sa už dlhšie snaží presvedčiť vládu v Londýne, aby mu povolila zníženie korporátnej dane a mohlo tak lepšie konkurovať susednému Írsku. To by potešilo najmä severoírsku protestantskú Demokratickú unionistickú stranu (DUP), ktorá stojí na čele autonómnej vlády v provincii.
Britské prieskumy verejnej mienky totiž signalizujú, že vládna Konzervatívna strana premiéra Camerona tesne zaostáva za opozičnými labouristami. A DUP má osem zo 650 kresiel v Dolnej komore britského parlamentu, čo z nej robí potenciálneho spojenca konzervatívcov.
Ale na druhej strane, odovzdanie takýchto právomocí Severnému Írsku by mohlo zvýšiť napätie v Spojenom kráľovstve, ktoré sa len tesne vyhlo rozpadu, keď Škóti v septembrovom referende odmietli samostatnosť.
Hlavné britské politické strany minulý týždeň schválili ďalšiu decentralizáciu moci a súhlasili, že presunú na Škótsko nové právomoci vrátane práva určovať výšku dane z príjmu, ale len fyzických osôb, a nie firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy