Švajčiarsky ukazovateľ rastu ekonomiky oslabil

Ukazovateľa rastu švajčiarskeho inštitútu KOF, ktorý naznačuje výkon hospodárstva v najbližších zhruba šiestich mesiacoch, v novembri oslabil na 98,7 bodu z októbrovej revidovanej úrovne 99,5 bodu

Vývoj švajčiarskej ekonomiky počas zimných mesiacov pravdepodobne bude nerovnomerný, keďže sa spomaľujú výdavky domácností. Vyplýva to z ukazovateľa rastu švajčiarskeho inštitútu KOF, ktorý naznačuje výkon hospodárstva v najbližších zhruba šiestich mesiacoch. Ukazovateľ v novembri oslabil na 98,7 bodu z októbrovej revidovanej úrovne 99,5 bodu.

Novembrová hodnota indikátora nenaplnila prognózu analytikov, ktorí predpokladali, že oslabí iba mierne, a to na 99,4 bodu. Spotreba, ktorá tradične udržiavala švajčiarsku ekonomiku v chode, hoci iné motory rastu oslabovali, výrazne klesla, uviedli ekonómovia inštitútu KOF. Dodali, že spotrebitelia sa stali opatrnejšími.

Výsledky svojho prieskumu inštitút KOF zverejnil dva týždne pred zasadaním švajčiarskej centrálnej banky, na ktorom bude rozhodovať o menovej politike. Švajčiarsky frank sa v súčasnosti nachádza v blízkosti hranice 1,2 CHF/EUR, ktorú centrálna banka stanovila ako maximálne prípustnú úroveň posilnenia národnej meny.

Súvisiace články

Aktuálne správy