WTO mení pravidlá obchodu: Vzniknúť má až 21 miliónov pracovných miest

, ČTK Foto: SITA

Svetová obchodná organizácia prijala dohodu, ktorá má zvýšiť hodnotu svetového obchodu o bilión dolárov a prispieť k vzniku 21 miliónov pracovných miest. Presadiť sa však podarilo len zlomok pôvodného ambiciózneho plánu na liberalizáciu svetového obchodu a pomôcť chudobným krajinám.

Svetová obchodná organizácia (WTO) po niekoľkých rokoch dlhotrvajúcich rokovaní prijala prvú globálnu reformu obchodných pravidiel od svojho vzniku v roku 1995. Dohoda zavádza nové štandardy pre colné kontroly a vybavovanie tovaru na hraniciach. Podľa odhadov WTO zvýšia jednotné pravidlá hodnotu svetového obchodu o bilión dolárov, na 23 biliónov dolárov a prispejú zároveň k vzniku približne 21 miliónov pracovných miest.

Rokovania sa vlečú hlavne kvôli sporom o obmedzení poľnohospodárskych subvencií a ciel v bohatých krajinách a o otvorení trhov priemyselného tovaru a služieb v rozvojovom svete. Rozvojové krajiny kritizujú Západ za vysoké dotácie svojim farmárom, kvôli ktorým sa ázijské a africké krajiny nemôžu presadiť na trhu bohatých krajín. Kritici rozvojových krajín zase upozorňujú na to, že tieto krajiny samy bránia obchodu, pretože udržujú vysoké clá predovšetkým na priemyselné výrobky a ďalšie obchodné bariéry.

Roberto Azevedo, generálny riaditeľ WTO
"Všetko je dohodnuté," povedal agentúre Reuters v ženevskom ústredí WTO jeden z činiteľov organizácie pred zatvorenými dverami po tom, čo sa sálou rozľahol potlesk zástupcov členských krajín.

Dohodu už vlani v decembri dojednali ministri 160 členských krajín WTO na indonézskom ostrove Bali. V júli ale jej konečné schválenie vetovala India, ktorá mala obavy z vplyvu nových pravidiel na jej potravinový program pre chudobných poľnohospodárov a domácnosti. Odpor Indie sa podarilo zlomiť až pred dvoma týždňami vďaka úsiliu Spojených štátov.

Štvrtková dohoda je len zlomkom pôvodného ambiciózneho plánu na liberalizáciu svetového obchodu a pomoci chudobným krajinám. To bolo cieľom takzvaného katarského kola rokovaní, ktoré sa začalo v roku 2001 v Dohe, avšak na konci minulého desaťročia skončilo bez akéhokoľvek výsledku. WTO potom svoje ambície obmedzila a zamerala sa na podstatne menšiu oblasť.

Uzavretím dohody sa však teraz otvárajú dvere k ďalšiemu pokroku v globálnych obchodných rokovaniach, ktorých obsah by malo ústredie WTO navrhnúť v júli budúceho roka. Bez dokončenia dohody by podľa expertov WTO ako platforma pre globálne obchodné rokovania v podstate skončila a mohla by byť ohrozená aj jej úloha pri riešení a urovnávania obchodných sporov medzi jednotlivými krajinami.

WTO je medzivládna organizácia, ktorá uľahčuje medzištátnu obchodnú výmenu. Je najvyšším orgánom na urovnávanie sporov medzi obchodnými partnermi a má brániť diskriminácii malých krajín. V súčasnosti má WTO 153 členov, čo pokrýva vyše 97 % svetového obchodu. Slovensko je pôvodným členom od dňa vzniku WTO, 1. januára 1995.

Súvisiace články

Aktuálne správy