Nálada v slovenskej ekonomike sa v novembri zlepšila

Indikátor ekonomického sentimentu vzrástol o jeden bod na 102,8 bodu

Po prechodnom zhoršení v októbri indikátor ekonomického sentimentu v novembri naznačil zlepšenie. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca jeho trojmesačný kĺzavý priemer vzrástol o jeden bod na 102,8 bodu. S výnimkou odvetvia služieb sa dôvera v ostatných sektoroch oproti októbru zvýšila. Aktuálne indikátor podľa úradu prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 8,6 bodu a jeho zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru predstavovalo 1,7 bodu.

 

Indikátor dôvery v priemysle v novembri vzrástol oproti októbru o štyri percentuálne body na 7,7 bodu. Jeho hodnota je najvyššia od mája 2011. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnili hlavne rast celkovej úrovne objednávok a očakávaný rast produkcie na nasledujúce tri mesiace.

V stavebníctve indikátor dôvery v novembri vzrástol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o dva body na mínus 17,5 bodu. Dôvodom boli priaznivejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti a úrovne objednávok. Aktuálny výsledok je najlepší za posledných takmer šesť rokov a svoj dlhodobý priemer prevyšuje o 10,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 11 bodov klesol o jeden percentuálny bod, a to najmä vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách po trojmesačnom poklese opäť vzrástol, jeho hodnota 21 bodov sa zvýšila o desať bodov. Na vývoj vplývali priaznivé hodnotenia všetkých troch jeho komponentov s najvýraznejším zlepšením hodnotenia podnikateľskej situácie.

Spotrebiteľská nálada na Slovensku sa v novembri opäť zlepšila. Oproti októbru 2014 indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 1,2 bodu na mínus 13,3 bodu. Priaznivý vývoj pri očakávanej nezamestnanosti a odhadovanom vývoji ekonomickej situácie na Slovensku čiastočne tlmil nepriaznivý vývoj pri predpokladanom vývoji finančnej situácie a perspektívach úspor v domácnostiach. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol kompozitný ukazovateľ o 5,2 bodu vyšší a prevyšoval podľa úradu i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy