Dôvera v domácom priemysle v novembri vzrástla

Nálada v slovenskom priemysle sa v novembri zlepšila. Podľa výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR medzi priemyselnými podnikmi totiž indikátor dôvery v priemysle vzrástol medzimesačne o 4 percentuálne body (p. b.) na 7,7 a jeho hodnota je najvyššia od mája 2011. „Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnili hlavne rast celkovej úrovne objednávok a očakávaný rast produkcie na nasledujúce tri mesiace,“ konštatujú štatistici.

Trend priemyselnej produkcie v novembri mal rastúcu tendenciu. Saldo vzrástlo o 1 bod na 11 percentuálnych bodov a je 5 bodov pod úrovňou dlhodobého priemeru. Najvýraznejší rast uviedli vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, drevených a papierových výrobkov a dopravných prostriedkov. Pokles predpokladajú len vo výrobe ostatných nekovových výrobkov a v dodávke vody.

Konjunkturálne saldo objednávok po dvoch mesiacoch poklesu vzrástlo o 8 bodov na mínus 1 bod, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od augusta 2008. Rast objednávok avizujú vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a v chemickom priemysle, podľa veľkosti v podnikoch s tisíc a viac zamestnancami. Počet objednávok považuje za dostatočný 80 % respondentov. Pokles objednávok predpokladajú hlavne vo výrobe strojov a zariadení, potravín a drevených a papierových výrobkov.

Saldo objednávok na export vzrástlo o 7 bodov na mínus 1 percentuálny bod, čím dosiahlo najvyššiu úroveň od januára 2011. Rast objednávok na export uviedli vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. Podobne ako pri domácich objednávkach, pokles očakávajú vo výrobe strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a potravín. Podiel respondentov, ktorí považujú úroveň počtu objednávok na export za dostatočnú dosiahol 82 %.

V porovnaní s októbrom sa saldo zásob hotových výrobkov v priemysle zvýšilo o 2 body na mínus 5 bodov. Výraznejší rast zásob predpokladajú v ťažobnom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Na druhej strane pokles zásob sa očakáva najvýraznejšie vo výrobe dopravných prostriedkov. Až 88 % respondentov (vážených produkciou) považuje stav zásob za primeraný.

Hodnotenie očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa v novembri zvýšilo o 6 bodov na 19 bodov a priblížilo sa k hranici dlhodobého priemeru, ktorý je 21 bodov. Zvýšenie produkcie predpokladajú hlavne vo výrobe elektrických zariadení, dodávke elektriny, plynu a pary a v chemickom priemysle, podľa veľkosti v podnikoch s 20 až 99 zamestnancami a podľa regiónov v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Saldo očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v novembri pokleslo, oproti októbru o 3 body na hodnotu 0. So znižovaním cien počítajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, kovov a kovových konštrukcií a ostatných nekovových výrobkov. Zvyšovanie cien predpokladajú v dodávke vody a výrobe elektrických zariadení.

Vo vývoji zamestnanosti sa saldo oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšilo o 6 bodov na mínus 3 body. Nárast počtu zamestnancov sa očakáva v dodávke vody, vo výrobe textilu a v chemickom priemysle; podľa regiónov len v Trenčianskom a Trnavskom kraji. Naopak znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú hlavne v ťažobnom priemysle, vo výrobe kovov a kovových konštrukcii a potravín; podľa regiónov hlavne v Košickom a Bratislavskom kraji. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 74 % respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy