OPEC napriek pádu cien ropy nezmenil svoje ťažobné kvóty

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj napriek poklesu cien neobmedzila produkciu. Ceny ropy zareagovali na rozhodnutie kartelu pádom. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
OPEC ponechal oficiálne ťažobné kvóty na úrovni 30 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Dnes sa na tom vo Viedni dohodlo 12 ministrov ropného priemyslu členských krajín kartelu. Po skončení zasadnutia OPEC to oznámili kuvajtský minister Ali Saleh al-Omair a saudskoarabský minister Ali al-Naimi.
Cena ropy Brent klesla o vyše 3 USD pod 75 USD (60,10 eura) za barel a dostala sa na nové 5-ročné minimum. Dôvodom je rozhodnutie OPEC neobmedziť produkciu aj napriek nadmernej ponuke na trhu.
Januárový kontrakt na Brent neskôr zmazal časť strát a o 16.00 SEČ sa predával po 75,25 USD za barel. To je o 2,50 USD menej ako v stredu (26.11.) na konci obchodovania. Kontrakt predtým oslabil až na 74,36 USD za barel, čo je najmenej od augusta 2010. Americká ropa WTI s januárovým kontraktom zlacnela o 2,19 na 71,50 USD za barel.
Ceny čierneho zlata sa od júna prepadli o vyše tretinu. Severoamerická produkcia z bridlíc totiž zvýšila ponuku v čase slabého dopytu z dôvodu pomalého rastu globálnej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy