Čínske banky sa trikmi snažia zvýšiť hodnotu úverov

Čínska centrálna banka dúfa, že znížením úrokových sadzieb podporí úverové aktivity a tým aj hospodárstvo. Akýkoľvek merateľný vzostup však skreslia triky, ktoré tamojšie banky používajú na zmanipulovanie čísiel. Informovala o tom agentúra Reuters.
Čínske banky sú totiž pod silnou kontrolou vlády, ktorá od nich požaduje plnenie stanovených úverových cieľov. Minulotýždňové zníženie úrokových sadzieb, prvé po dvoch rokoch, naznačuje, že jedným z cieľov bolo uľahčiť malým podnikom prístup k úverom. Rast úverov v jüanoch sa v októbri spomalil na najnižšiu úroveň takmer za deväť rokov.
Hry so štatistickými údajmi sú však v čínskom bankovom sektore bežným javom. Jedným z trikov je poskytnutie vyššej pôžičky, banka však klienta požiada, aby výmenou za to investoval časť peňazí do jej produktov. Týmto spôsobom sa priblíži k splneniu úverového aj predajného cieľa. Ďalšia rozšírená technika je požadovať od klienta, aby 30 až 40 % požičaných peňazí uložil vo forme sporenia, čo banke umožňuje naďalej zarábať na úrokoch za úver a zároveň vykázať pozitívny rast úspor.

Súvisiace články

Aktuálne správy