Zlato ako bezpečný prístav: Investícia, ktorá dnes nedáva veľký zmysel

, USA Today Foto: SITA

Určite ste už počuli, že slávni investori a miliardári predpovedajú ekonomický kolaps. Aj to, že Fed tlačí toľko peňazí, že si za milión dolárov onedlho nekúpite dom, ale len búdu pre psa. Jedine zlato vám pomôže neprísť o svoje peniaze. Toto všetko najčastejšie vyjde z úst tých, čo zlato predávajú. Ale ako to je v skutočnosti?

Ľudia zlato milujú, trblietavé mince sú predsa tak krásne. Zlato nereaguje s väčšinou chemikálií, je trvanlivé a tiež vzácne. Všetko zlato svete by zaplnilo jeden futbalový štadión. Vďaka tomu, že malý kúsok má vysokú hodnotu, je ľahké ho prepravovať, pokiaľ nepotrebujete z daňového raja zachraňovať miliardu dolárov. Ale v skutočnosti je zlato zlým zaistením proti inflácii a v posledných troch rokoch aj zlou investíciou. Je však zároveň pravda, že zlato je teraz lacné, alebo aspoň lacnejšie, než bývalo. A rovnako tak je to s akciami firiem, ktoré zlato ťažia. Preto je dobré zamyslieť sa nad tým, či a prečo má zmysel do zlata investovať.

Zlato má síce povesť skvelého zaistenia proti inflácii, v praxi to veľmi neplatí. V USA stúpli od roku 1980 spotrebiteľské ceny o 209 %, cena zlata však len o 129 %. V skutočnosti cena zlata koreluje s infláciou len mierne. Od roku 1980 do roku 1999 vzrástla cena zlata o 50 % na 225 USD za uncu, spotrebiteľské ceny sa zvýšili o 117 %. A potom v období nevalnej inflácie od roku 1999 do roku 2011 posilnilo zlato až na 1 896 USD za uncu.

"Zlatu sa darí, keď Wall Street očakáva infláciu, nie keď inflácia skutočne rastie. Tento vzťah sa ale ťažko meria," hovorí Dan Denbow, manažér fondu USAA Precious Metals and Minerals. Zlatu sa tiež vždy darí, keď americký dolár oslabuje voči ďalším menám. Napriek všetkým, ktorí nenávidia Fed a jeho politiku, vzrástla v posledných mesiacoch výrazne hodnota amerického dolára voči hlavným menám, čo zrazilo cenu zlata pod 1 200 USD za uncu.

Prepad ceny zlata logicky zrazil aj ceny akcií jeho ťažiarov. Akcie ťažiarov pritom klesajú a rastú viac než zlato. Predstavte si, že prevádzkovateľ ťažby má náklady na vyťaženie jednej unce zlata 1 000 USD. Keď predá zlato za 1 500 USD za uncu, má spoločnosť hrubý zisk 500 USD. Keď zlato oslabí na 1 200 USD za uncu, má investor stratu 20 %, ale táto ťažobná spoločnosť zarobí miesto 500 USD len 200 USD, čo je 60 % pokles zisku. Ťažiari zlata majú aj ďalší problém. V čase rastu ceny zlata zvýšili produkciu. To by samo o sebe nemuselo byť zlé, lenže oni otvárali bane s menej dostupným zlatom, a teda vyššími nákladmi na ťažbu. ETF zlatých firiem MSCI Gold Miners klesol vlani o 52 %, tento rok stratil ďalších 21 %.

Chris Mancini, analytik z fondu Gabelli Gold, ktorý tento rok vyhodnotili za najlepší zlatý fond, radí sledovať americký dolár. "Dolár je prekúpený, euro a jen sú zase prepredané," hovorí. Lenže na druhej strane, dolár môže ešte posilňovať, zvlášť keď Fed začne uťahovať menovú politiku a ECB a Bank of Japan ju budú uvoľňovať.

Aj keď ale cena zlata zostane stabilná, neprinesie to ťažobným firmám nič dobré. Mnoho z nich zatvára neekonomické prevádzky. "Všetky firmy, s ktorými som hovoril, znižujú náklady," hovorí Mancini. Treba však priznať, že týmto firmám hrá do kariet lacná ropa. Až 40 % ich nákladov sa totiž viaže k cenám ropy. Dan Denbow si myslí, že pri cene zlata okolo 1 300 USD a súčasných cenách ropy bude odvetvie veľmi ziskové, pri cene zlata 1 200 USD budú musieť firmy viac "pracovať", ale stále budú ziskové.

Najhorším scenárom pre investíciu spojenú so zlatom je samozrejme ďalší prepad jeho ceny. Podľa Denbowa by cena 1 000 USD za uncu dostala ťažobné firmy do veľkých problémov, cena 800 USD za uncu by bola likvidačná.

Ak ste ohľadom zlata optimistickí, prípadne sa chcete poistiť proti tomu, že všetko vo svete pôjde "do hája", zlato nakupujte, najlepšie vo fyzickej podobe. Lebo ak pôjde všetko do hája, nebude isté ani to, či dokážete investíciu do papierového virtuálneho zlata previesť na peniaze. Majte však na pamäti, že byť optimistický ohľadom zlata znamená byť pesimistický ohľadom všetkého ostatného. Ľudia, ktorí odporúčali zlato na úkor iných investícií, sa v minulosti skôr mýlili, než mali pravdu. Víťazi neboli tí, ktorí predpovedali koniec sveta, ale tí, čo stavili na svetový rast. Majte na mysli, že zlato od roku 1980 zhodnotilo o 129 %, ale americký akciový index za rovnakú dobu posilnil o 4 787 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy