Euro kleslo oproti doláru, ale stúplo voči nórskej korune

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, nórska koruna, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro kleslo oproti doláru, ale stúplo voči nórskej korune“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 27. novembra (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena vo štvrtok oslabila oproti doláru pre očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) ešte agresívnejšie uvoľní menovú politiku. Celková hladina spotrebiteľských cien v Španielsku sa v novembri medziročne znížila o 0,5 %, čo podnietilo obavy, že v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa začína deflácia.

Euro, ktoré sa v stredu dostalo až na úroveň 1,2524 USD/EUR, vo štvrtok opäť kleslo pod hranicu 1,25 USD/EUR, a to na 1,24865 USD/EUR. V porovnaní s predošlým obchodovacím dňom tak bolo nižšie o 0,2 %. Nórska koruna však oproti euru oslabila na trojtýždňové minimum 8,6350 NOK/EUR vzhľadom na malú pravdepodobnosť, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zredukuje ťažobné kvóty. Dolár pokračoval v ústupe zo sedemročného maxima voči jenu, na ktoré sa vyšplhal minulý týždeň. Vo štvrtok oproti japonskej mene klesol na 117,24 JPY/USD, čiže najnižšie za osem dní.

Česká koruna a maďarský forint vo štvrtok oproti spoločnej európskej mene oslabili a kurz poľského zlotého voči euru sa nezmenil. Česká koruna si do 15:17 SEČ odpísala 0,12 % a klesla na 27,625 CZK/EUR, forint oslabil o 0,01 % na 307,050 HUF/EUR a kurz zlotého zostal na úrovni 4,180 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy