Inflácia v Nemecku je najnižšia za takmer 5 rokov

Zlacnenie energií spôsobilo, že tempo rastu nemeckých spotrebiteľských cien sa v novembri spomalilo na najnižšiu úroveň od februára 2010. Harmonizovaná inflácia bola dokonca najpomalšia za 5 rokov. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Index spotrebiteľských cien sa v novembri medziročne zvýšil len o 0,6 % po 0,8-% náraste v októbri, uviedol dnes spolkový štatistický úrad vo svojom prvom odhade. Inflácia bola v Nemecku naposledy nižšia vo februári 2010, keď dosiahla 0,5 %. Októbrové spomalenie inflácie bolo v súlade s predpoveďami expertov. V medzimesačnom porovnaní nemecké spotrebiteľské ceny stagnovali.
Nižšia inflácia podporuje kúpyschopnosť obyvateľstva. Ak je však tempo rastu cien príliš pomalé, vzbudzuje obavy z deflácie, ktorá brzdí ekonomiky, pretože spotrebitelia aj firmy odkladajú výdavky a investície v očakávaní ďalšieho poklesu cien. Európska centrálna banka (ECB) zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien sa v novembri v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 0,6 % po 0,7-% náraste v októbri. To bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Medziročná harmonizovaná inflácia sa dostala na najnižšiu úroveň od novembra 2009, keď dosiahla 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy