Slávny graf čiernych labutí: Najväčším strašiakom je Európa

, Société Générale

Každé tri mesiace zverejňuje Société Générale graf "čiernych labutí". Ide o neočakávané javy, ktoré majú potenciál otriasť finančnými trhmi. Podľa banky je hlavným rizikom stav európskej ekonomiky a jeho ďalšie zhoršovanie.

Hoci tvrdé pristátie čínskej ekonomiky je stále významným rizikom pre svetové trhy a ekonomiku, nie je už podľa analytikov zo SocGen najväčším. Na prvú priečku negatívnych rizík sa dostal ďalší rozklad ekonomiky eurozóny, ktorý má podľa francúzskej banky 30 % pravdepodobnosť.

"Trvá aj veľké množstvo geopolitických rizík. Pre finančné trhy je z nich najnebezpečnejší konflikt na Ukrajine," tvrdia analytici vo svojej správe. Otrasom na trhu s energiami, kvôli rusko-ukrajinskému konfliktu, priradili 5 % pravdepodobnosť. Ďalšími rizikami sú tvrdé pristátie Číny (20 %), výsledok  volieb vo Veľkej Británii (15 %) a výpredaj amerických štátnych dlhopisov, ktorý spustí finančnú krízu (15 %).

Naopak pozitívnou udalosťou by mohli byť ešte nižšie ceny ropy, ktoré podporia svetový rast. Zároveň sú ale rizikom. "Hoci sú nízke ceny ropy pozitívne pre rast, môžu spôsobiť vyhrotenie geopolitických konfliktov," píše sa v správe Société Générale. Pozitívne prekvapujúcou udalosťou môže byť aj politika v eurozóne, ktorá bude podporovať vyšší rast.

Čím vyššie je labuť na krivke, tým je udalosť podľa Société Générale pravdepodobnejšia a čím je labuť väčšia, tým bude väčší aj vplyv udalosti na svetovú ekonomiku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy