Maďarsko po vzore Poľska: Závislosť na Rusku chcú znížiť ťažbou bridlicového plynu

, ČTK Foto: SITA

Maďarsko chce začať s ťažbou plynu z nekonvenčných zdrojov, aby znížilo svoju závislosť na Rusku. Na konferencii o bridlicovom plyne to vo Varšave v stredu povedal zástupca maďarského energetického úradu Attila Nyikos. Maďarskej zásoby plynu v slabopriepustných ložiskách vrátane bridlíc sa odhadujú na približne 1 500 miliárd kubických metrov.

Maďarsko sa chce podľa Nyikose stať jednou z mála európskych krajín, ktoré začnú ťažiť potenciálne rozsiahlych nekonvenčných ložísk plynu. Tieto sa intenzívne začali využívať až v minulom desaťročí v USA vďaka rozvoju ťažobných technológií. V Európe ale túto ťažbu podporuje len niekoľko krajín. "Ak zostane nekonvenčný plyn v Európe pod zemou, bude vedľa neho pochovaná aj európska (energetická) sloboda," povedal Nyikos agentúre AP na okraj konferencie.

Maďarsko už má na ložiskách nekonvenčného plynu stovku prieskumných vrtov a z jedného z nich už kanadská firma Falcon TXM menší objem suroviny využíva komerčne. Krajina je závislá na plyne z Ruska z 80 percent.

Budapešť ale súčasne čelí kritike EÚ, že urýchľuje stavbu plynovodu South Stream, ktorý má dopravovať ruský plyn do Európy južnou cestou a obíde tak Ukrajinu. EÚ sa nepáči, že prevádzkovateľom plynovodu má byť ruský Gazprom. Naopak Bulharsko na žiadosť Bruselu po určitom váhaní prípravy stavby plynovodu South Stream pozastavilo.

Na dovoze plynu z Ruska je závislá väčšina krajín strednej a východnej Európy. Hľadajú preto nové zdroje dodávok. Najväčšie ambície vo využívaní plynu z bridlíc má Poľsko, kde už ťažobné firmy uskutočnili 67 prieskumných vrtov. Ťažba plynu z bridlíc sa pripravuje aj v Rumunsku a na Ukrajine. Väčšina európskych krajín ale tieto aktivity zatiaľ blokuje v obavách z narušenia životného prostredia.

Najväčší rozmach zažíva ťažba bridlicového plynu v Spojených štátoch a Kanade, kde to umožňuje nižšia hustota osídlenia. Plyn je vďaka tomu v týchto krajinách lacnejší ako v Európe, čo dáva výhodu tamojšiemu priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy