Krym má problémy s elektrinou: Nefungujú bankomaty ani platby kartou

, ČTK Foto: SITA

Úrady anektovaného Krymu boli nútené začať prídelovú distribúciu elektriny v dôsledku výrazného obmedzenia dodávok energie z ukrajinských elektrární. Odberatelia budú periodicky odpojení od prúdu, niektoré obytné štvrte vo väčších mestách sa bez elektriny občas musia zaobísť už od septembra. Oznámila to distribútor elektriny Krymenergo.

Rusko zabralo ukrajinský polostrov v marci a územie s veľkou väčšinou ruskojazyčného obyvateľstva od toho času bojuje s vážnymi hospodárskymi problémami. Okrem nedostatku vody a výpadkov v zásobovaní je hlavným problémom práve elektrina. Z ukrajinskej pevniny smeruje rúd na Krym cez štyri diaľkové vedenia, z ktorých funkčné je jediné. Jedno z nich bolo odpojené v polovici novembra kvôli údajnej oprave, ďalšie dve vypol Kyjev v stredu.

Podľa ruských novinárov sa Kyjev rozhodol vystaviť Krym blokáde, a rovnako tak postupuje proti povstaleckým územiam v Donbase. Ukrajinská centrálna banka v stredu oznámila, že v oblastiach kontrolovaných separatistami vypla všetky bankomaty. Povstalecká agentúra Novorossija uviedla, že v Luhansku už žiadny bankomat nefunguje a nemožné sú aj platby kreditnými alebo debetnými kartami.

Prezident Petro Porošenko svojím nedávnym dekrétom nariadil zastavenie výplaty dôchodkov a všetkých sociálnych dávok v oblastiach, ktoré sú pod kontrolou vzbúrencov.

Súvisiace články

Aktuálne správy