Ceny ropy klesajú ďalej, cena WTI je už pod 73 USD a Brentu pri 76 USD

Ceny ropy WTI aj Brent pokračovali ďalej v poklese a prepadli sa hlbšie pod 4-ročné minimá, keďže trhy stále viac počítajú s tým, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na dnešnom zasadnutí vo Viedni svoje ťažobné kvóty nezníži, prípadne len minimálne. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Ali Al-Naími povedal, že OPEC zaujme v tejto veci „jednotnú pozíciu“, neuviedol však, čo presne plánuje ropný kartel urobiť. Súčasná ťažobná kvóta OPEC predstavuje 30 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov), pritom v októbri ťažili jeho štáty viac, než stanovuje kvóta. Navyše, produkcia v USA dosahuje najvyššie hodnoty za posledných 30 rokov, pričom dopyt na trhu v rovnakom období klesá.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla popoludní singapurského času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 1,08 USD na 72,61 USD (58,20 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania (26. 11.) poklesla o 40 centov na 73,69 USD/barel, čo bola najnižšia uzávierka od 21. septembra 2010.
Ešte výraznejší pokles zaznamenala dnes cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá sa znížila až o 1,47 USD na 76,28 USD/barel. Na záver stredajšieho obchodovania klesla o 58 centov na 77,75 USD/barel, čo predstavovalo najnižšiu uzávierku od 9. septembra 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy