Dôvera amerických spotrebiteľov v novembri stúpla

Dôvera amerických spotrebiteľov sa v novembri dostala na najvyššiu úroveň za viac ako sedem rokov. Prispelo k tomu zlepšenie súčasnej ekonomickej situácie vrátane nižších cien plynu. Svoju úlohu zohrala aj zlepšujúca sa situácia na trhu práce. Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje agentúra Reuters a University of Michigan sa v novembri podľa konečných údajov dostal na 88,8 bodu z októbrových 86,9 bodu. Novembrová hodnota je najvyššia od júla 2007. Predbežné údaje počítali s indexom na úrovni 89,4 bodu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že index dosiahne 90 bodov.

Index súčasných ekonomických podmienok sa zvýšil na 102,7 bodu z predchádzajúcich 98,3 bodu. Analytici predpovedali hodnotu 103 bodov. Ukazovateľ spotrebiteľských očakávaní stúpol na 79,9 bodu z októbrových 79,6 bodu. Analytici odhadovali, že index stúpne na 80,8 bodu. Inflačné očakávania na nasledujúcich 12 mesiacov klesli na 2,8 %, čo je najnižšia očakávaná miera inflácie od októbra 2010. Očakávania miery inflácie na päť až 10 rokov klesli na 2,6 % z októbrových 2,8 %.

Údaje amerického ministerstva obchodu v stredu ukázali, že spotrebiteľské výdavky v krajine v októbri posilnili o 0,2 %, kým v septembri stagnovali. Pôvodné údaje počítali so septembrovým poklesom o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy