D. Lipšic chce, aby firmy z tendrov aj ZP uvádzali konečných užívateľov výhod

Firmy súťažiace v tendroch by mali uvádzať svojho konečného užívateľa výhod na základe potvrdenia z banky. Podobnú povinnosť by mali mať aj zdravotné poisťovne, ktoré by mohli v prípade nezverejnenia prísť o licenciu. Počítajú s tým návrhy nezaradeného poslanca NR SR Daniela Lipšica.
„Predložíme pozmeňujúci návrh, na základe ktorého by sa prikazovalo firmám súťažiacim v tendroch, aby museli uviesť konečného užívateľa výhod na základe potvrdenia z banky,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Lipšic.
Pripomenul, že podľa súčasnej legislatívy proti praniu špinavých peňazí banky musia pri niektorých transakciách mať potvrdené, kto je konečný užívateľ výhod z danej transakcie. Zverejňovanie týchto užívateľov je podľa neho dôležité preto, že až vtedy bude jasné, kto skutočne vďaka tzv. schránkovej firme profituje.
„My môžeme rozpliesť vlastnícku štruktúru dopodrobna, ale pokiaľ to budú len biele kone, veľa nám to nepomôže, musíme ísť na konečných užívateľov výhod,“ vysvetlil Lipšic.
Povinnosť zverejňovať konečných užívateľov výhod chce zaviesť Lišpic aj pre zdravotné poisťovne. „Zakotvujeme to aj do zákona o zdravotných poisťovniach. Teda, aby aj zdravotné poisťovne museli uvádzať konečných užívateľov výhod, inak im bude odňatá licencia,“ povedal Lipšic.
Zároveň vyzdvihol prejav prezidenta Andreja Kisku, podľa ktorého je potrebné, aby skončili politické nominácie v zdravotníctve. „Ak ľudia, ktorí sú spoluzodpovední za rozkrádanie zdravotníctva, sa dostávajú do najvyšších manažérskych pozícií v zdravotníctve za tejto vlády, tak niečo je v štáte dánskom zhnité,“ uviedol Lipšic. Dodal, že netransparentné politické nominácie betónujú stav korupcie v slovenskom zdravotníctve. Vyzval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka na okamžité konanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy