Produkcia ruskej ropy bude stagnovať, tvrdí Novak

Možnosť, že členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu podporia ceny znížením svojich ťažobných kvót, hodnotí ruský minister energetiky Alexander Novak skepticky

Rusko v budúcom roku nepočíta s rastom produkcie domácich ropných firiem. Vyhlásil to v stredu minister energetiky Alexander Novak s tým, že produkcia v roku 2015 pravdepodobne zostane na tohtoročnej priemernej úrovni 10,5 mil. barelov denne. Nízke ceny môže viesť k zastaveniu neefektívnych projektov, a to by následne mohlo znížiť produkciu a podporiť návrat cien na „férovú úroveň“, dodal Novak. Možnosť, že členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) podporia ceny znížením svojich ťažobných kvót, hodnotí Novak podľa vlastných slov „skepticky“.

Ruský minister financií Anton Siluanov predtým v stredu uviedol, že priemerná cena ropy v strednodobom a možno aj dlhodobom horizonte bude približne 80 až 90 USD za barel. Moskva potrebuje cenu na úrovni 100 USD za barel, aby krajina mala v rokoch 2015 až 2017 vyrovnaný štátny rozpočet. Cena ropy Brent však od júna klesla o zhruba 30 % a v stredu sa nachádzala na úrovni približne 78 USD za barel.

Utorkové rokovania za účasti Saudskej Arábie a Venezuely, čiže členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), a Ruska a Mexika, ktoré nie sú členmi tohto kartelu, neviedli k dohode ako riešiť rastúci prebytok ropy na trhu. Šéf ruskej štátnej ropnej firmy Rosnefť Igor Sečin prišiel s prekvapujúcim postojom, že jeho krajina ťažbu nezníži, hoci ropa zlacnie na 60 USD za barel.

Saudská Arábia, ktorá je lídrom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, v stredu signalizovala, že na tohtotýždňovom stretnutí kartelu pravdepodobne nebude presadzovať významnú zmenu v ťažbe ropy. Niektorí saudskoarabskí predstavitelia v uplynulých mesiacoch uviedli, že Rijád je pripravený prečkať aj dlhšie obdobie s nízkymi cenami ropy, a to prípadne aj na úrovni 70 USD za barel.

(1 EUR = 1,2424 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy